Akıllı ve mutlu bir yıl dileyelim ve bir soru yöneltelim: Ülkelerin mutluluk ve refahının temelinde yatan nedir?

Editör ne diyor?

Ülkelerin zenginliği, mutluluğu ve refahı açısından nedir önemli olan? Askeri güç mü esastır, siyasi güç mü, kültürel varlık ve bütünlük mü? Tabii ki hepsi birbiriyle bağlantılı... Kültürel varlık (tarihi eserler değil tabii!) hepsinden daha önemli.

Ama bu güçleri veya, siyaseti, askeri gücü, refahı, mutluluğu yaratan bir ana kaynak var. Aradığımız bu. Bir ana kaynak, üretici güçlerin yetkinliği... Çağı şekillendirilen... Ekonomiyi ilerleten, yol açıcı...

Şüphesiz ki tüm bunların temelinde, bilim ve teknolojik yaratıcılık yatıyor. Buna bir üst etken olarak evrensel – siyasi düşünce zenginliğini ve yaratıcılığını, felsefeyi de katın. Şüphesiz bunların var olduğu bir toplumda, sosyolojisi, matematiği ve yaratıcılık gerektiren ilgili tüm bilim alanlarında da zengin bir toplum olursunuz.


Bu ne demek biliyor musunuz? Toplumların ortalama yüzde 2’lik yaratıcı, zeki, dahi kısmına kendilerini gerçekleştirebilecekleri tüm kapıları açmanız demektir. Eğer yüzde 2’lik ana zenginliği, ülke içinde bir havuzda toplarsanız, zenginlik, mutluluk, refah yaratırsınız. Bilimsel üretiminiz fırlar. Teknoloji geliştirme ve üretmede öne fırlar, büyük zenginlik fışkıran bir ülkeye dönüşürsünüz.

Üretici güçlerini alabildiğine serbest bırakmayan ve özgürlük tanımayan ülkelerin, bu dünyada bir geleceği olamaz.

Büyük bir hayalden, ütopyadan bahsetmiyoruz.

Size bu sayımızda, dünyada yaşanan binlerce bilimsel ve teknolojik gelişmelerden, çığır açısı, yol açıcı olanlarından bir demet sunuyoruz.

Tabii, bilinçli olarak, 2017 yılında kendisinden en çok bahsettirecek bilim konularını öne alarak... 2016’dan bu hafta bir derleme okuyacaksınız. Gelecek sayımızda da 2016 teknolojilerini sürdüreceğiz.

Akıl ve bilim dolu bir yıl dileyebiliriz ancak...

Dergimiz dolu ve zengin

Önce yazarlarımız: Doğan Kuban, cehalet üzerine yazılarını sürdürüyor: Türkiye’de Cehaletin Doğası üzerine, çok iyi bir analiz daha sunuyor.

Bozkurt Güvenç, savaş ve barışta eylem ve söylem çelişkisini ele alıyor. Ali Akurgal, teknoloji üretmek için nasıl bir politika ve yol izlenmesi üzerine tartışmaları sürdürüyor. Bayram Ali Eşiyok, “Sanayi politikası olmadan yüksek teknoloji üretilebilir mi” başlıklı yazısında, son teşvik kararlarını bu açıdan irdeliyor. Tanol Türkoğlu, 2017’nin ana teknolojilerini tanıtıyor.

Mustafa Çetiner, yeni bir yılda yaşamdan neler beklediğimizi yazdı.

İnönü: Bilime meraklı ve müziğe sevdalı bir devlet adamı, İsmet İnönü’yü Namık Kemal Aras anlatıyor. İlginç olan bir nokta, 1950’de ülkemizi ziyaret eden atom teorisinin babalarından, Nobel Ödülü sahibi Heisenberg’in verdiği konferansı, İnönü ve çeşitli bakanların da dinlemeye gittiğini anımsatalım.

Yeni yıl sofrası yazısı, mide dostu bir yazı.. Çok önemli bir araştırma: Yaşlanma geri döndürülebilecek mi? Bir umut ışığı. Dikkatinizi çekebileceğimiz bir yazı da hangi inovasyon? İKÜ sayfasında Hasan Şimşek, PISA 2015 eğitim-öğrenme sonuçları değerlendiriliyor. Bilim ve Üniversite sayfamızda, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Melih Acar, çığır açıcı üç önemli bilimsel gelişmeye işaret ediyor. Atılım Üniversitesi’nden Baran Uslu’nun, robotlarla yaşamı anlatan yazısını okuyacaksınız.

Bu kadar değil, haftalık araştırma gündemi sayfamız, bulmaca sayfamız, yeni teknolojik ürünler sayfamızı ve en son sayfamızda da giyilebilir elektronik elbiseleri ve geleceğini anlatan yazıyı okuyacaksınız.

Biz ülkemizin geleceği için çalışıyoruz. Geleceği inşa ediyoruz. HBT’yi yaydığımız ölçüde bilimin ve aklın ışığını da yaymış olacağız.

 Yeni yılda mutluluk, sağlık, bilim ve bol akıl diliyoruz.

Gelecek Cuma’ya dek sevgiyle kalın.

***

Yeni yıl armağanı: HBT Dijital Aboneliği

Yeni yılda sevdiklerinize (ve hatta kendinize!) HBT’nin dijital aboneliğini armağan etmek ister misiniz? Çok kolay, herkesebilimteknoloji.com haber portalımıza girin, hemen göreceksiniz. Üstelik, 10 Ocak’a dek indirimli...