Bilim ve sanattır insanı insan yapan… Burs için 10 genç arıyoruz!

Editör ne diyor?

Önce bir bilim insanımızın, 5 lise ve 5 üniversite öğrencisine 1 yıllık HBT dijital abonelik bursu vereceğini duyuralım. Burs için popüler bilim yayıncılığı alanında topluma katkıda bulunmuş bir isim aradık ve 1925-1927 yılları arasında Tabiat Âlemi dergisini kuran ve 14 sayı boyunca yaşatan Salih Murat Uzdilek adında karar kıldık. Parlak ve çok yönlü bir bilim insanı, toplumu bilinçlendirmeye gönül vermiş... Uzdilek’i tanıtan bir yazı iç sayfalarda.

Unutmadan: Uzdilek Bursu için gençlerimizin (5 lise ve 5 üniversite öğrencisi) bizzat [email protected] adresine başvurmalarını bekliyoruz. Fazla istek durumunda kura çekeceğiz.

Neden sanat kapakta?


İlk kez sanatın önemini kapak konusu yapıyoruz. Bu fikir, Türk Pediatri Kurumu’nun 53. Kongresi’nde Zeynep Oral’ın Çocuk ve Sanat üzerine konuşmasını dinlerken aklımıza geldi. Oral çok iyi bir sunum yapmıştı ve böylece sanatı kapağa taşımamıza yol açtı. Geçen hafta  “Ustalara Saygı” toplantısının ana figürü de olan ve hakkında çok güzel konuşmalar yapılıp şarkılar söylenen Zeynep Oral, konuşmasını bizim için yeniden kaleme aldı.

Yazısını okuyunca, hayatı sanat ve edebiyat dünyası üzerine yazı yazmakla geçen Oral’ın çocuklarla ilgili söylediklerinin nasıl ufuk açıcı bir etkisi olduğunu göreceksiniz. Çocuklarımızın sanat ile buluşması, insan olarak kimliklerini müthiş değiştiren ve oluşturan bir etki yaratıyor...

Bu arada aynı Kongre’ye, Doğan Kuban, Bozkurt Güvenç ve Orhan Bursalı’nın, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenledikleri aylık İki Bilge Konferansı da “Entelektüel bir yol haritası” başlığıyla davetliydi... İki Bilge’nin, Nisan ayında da Türk Toraks Derneği’nin davetli konuşmacısı olduğunu anımsatalım!

Tabii, sanatın önemi ve bilimle ilişkisi konusunda hepimizi durmadan uyaran Doğan Kuban’ın Musiki, Resim ve Matematiksiz Uygarlık olmaz!” yazısıyla da konuyu bütünleştirdik. Kuban diyor kiResim, musiki, matematik, bilim, teknoloji yetersizliği ile ekonomik kölelik aynı”…

Uygarlığın ayrılmayan öğeleri

Kuban’dan severek okuyacağınız yazısından bilgece sözler: “Toplumların uygarlık aşamasına gelmesinin ilk basamağı sanat ve felsefedir (yani yaşam üzerinde düşünmek). İnsan zekâsı sayısal düşünce, görsel algı ve sesin örgütlü olarak katılmadığı bir kültürel gelişme tanımıyor. Mısır’da ve Yunan dünyasında uygarlığın temel öğeleri düşünce ve sanattır. Matematik, resim ve musiki bugüne kadar, uygar yaşamın ayrılamayan öğeleridir...”

Sanat ile bilim arasındaki ilişkiyi hiç yabana atmayın. Sanat hep bilimi desteklemiş ve bilimsel verilerden beslenmiştir. Bilim de sanattan... Bilimi gelişmiş olup da sanatı gelişmemiş bir ülke bulamazsınız. Bizim gibi ülkelerde hem bilim hem de sanat gelişme sancıları içindedir. Sanatın-edebiyatın, bilimin tüm insanlığı birleştirici ve bir araya getirici gücü, başka hangi alanda bu kadar güçlüdür? İnsanlığı sanat kurtaracak lafının içi doludur, aynı şekilde insanlığı, evrensel ve herkese açık niteliğe sahip olduğu ölçüde bilim de kurtaracaktır, diyebiliriz.

Bu bağlamda size Erhan Karaesmen’in Bilim ve Sanat köşesindeki müzik dolu yazısını anımsatırız: “Senfoni Orkestrası ve Şefi”…

HBT’nin sayfaları dolu dolu... En iyisi merakla sayfalarımız, köşelerimiz arasında gezinin… Okumak için onlarca ilginç konu bulacağınıza eminiz.

Haftalık vazgeçilmezi

HBT büyük bir okur kitlemizin haftalık vazgeçilmezi oldu. Bu bizi hem çok sevindiriyor hem de sorumluluklarımızı artırıyor. Dergiyi yaptıktan sonra bir dert içimize düşüyor: Acaba geçen haftalardan daha iyi bir dergi yaptık mı, başka ne koyabilirdik? Hayır dergilerimizi birbiriyle yarıştırmak niyetinde değiliz. Hepsini ayrı ayrı seviyoruz...

HBT aynı zamanda aydınlanma ve gelecek için ülkemizde gönül birlikteliği ve zihin açıcılığı yaratma ortamıdır. Hem yazarlarımızın hem de üniversitelerimizin özverili katkılarıyla, ortaklaşa yaratılan bir kaynaktır.

Başta okurlarımız ve tüm katkı verenlere sevgilerimizle ve teşekkürlerimizle, gelecek Cuma yeniden birlikte olmak dileğiyle…