Ustalara büyük saygı: Karaciğer naklinin dehası Starzl ve Münci Kalayoğlu

Editör ne diyor?

Onu kaybettiğimiz haberi önümüzde duruyordu, şüphesiz önemli bir haberdi. Dünyada karaciğer naklinde fırtınalar estiriyordu, bu önemli organların iş yapamaz hale gelmesine karşı büyük ve yeni bir umut yaratıyordu. Haberi bir kenara koyduk, bilgisayarda “benimle ne zaman ilgileneceksin” diye beklerken, dostumuz Ergun Çağatay telefon etti: “Starzl öldü, Münci Bey de burada, karaciğer ameliyatlarına girmiş ve fotoğraflar çekmiştim. Bu konuyu HBT’de çalışalım...”

Ergun’un karaciğer nakli fotoğrafları, o dönemin çok ünlü, büyük boy ve bol fotoğraflı haber dergisi Life’da kapak olmuştu. Ergun yabancı ajanslara çalışıyor ve büyük işler başarıyordu. Ermeni teröristlerin Fransa Orly’ye saldırısında yaralanmıştı. Ülkemizde yetişen çok iyi bir gazeteci ve fotoğrafçıydı. Starzl ve Münci Bey’in karaciğer ameliyatlarından 5 bin fotoğraf çekmişti.

Sonuç olarak özgün bir söyleşi ve haber bu haftaki HBT’nin ana konusunu oluşturdu.


Karaciğer nakli deyip geçmeyin. Bugün gelinen nokta, yüz binlerce insanın hayatının kurtarıldığı büyük bir cerrahi sektör. Yalnızca bu kadar değil! Büyük bir tıp araştırma alanına kapı açtı. Bedenin, yabancı organları reddetmesinin önü alınmalıydı. Bugün bu amaca yönelik olarak kullanılan çok sayıda ilaç, bu sayede geliştirildi.

Bugün “organ nakli”, özellikle böbrek söz konusu olduğunda ülkemizde yaygın yapılıyor. Yüz nakli bile! Münci Kalayoğlu, bunu dünyada başaran ilk Türk bilimci oldu. Ülkemizde ilk karaciğer nakline ise Mehmet Haberal imza atacaktı.

İki nakil sihirbazı, Starzl ve Kalayoğlu’nu saygıyla ve Ergun’a sevgiyle bu söyleşiyi sunuyoruz... “Ustalara saygı!”

Trump görevden alınabilir mi?

 Dergimiz yine dolu dolu. Amerika’da psikiyatristler Trump’ın görevden alınması konusunu tartışıyor! Ne kadar mümkün? İlgiyle okuyun.

Doğan Kuban, aydınlanma konusuna bilim ve doğa açısından yeni bir yaklaşımda bulunuyor. Hiç kaçırmayın bu bakış açısını! Bozkurt Güvenç bir zamanlar Amerikalıların ne büyük övgülerle Türkiye’ye yaklaştıklarını anımsatıyor. Size bilim ve beslenme sayfamızı önemle anımsatırız. Burada bilimin son bulgularının düzenli olarak size sunuyoruz. Bu hafta, kahve ve yararı ve kilo vermede oruç mu geleneksel diyet mi konusu işleniyor. Bu arada sağlık sayfamızda sigara kullanımıyla ilgili yeni bulguları okuyacaksınız.

Bilim ve Üniversite sayfamızda 27 Mayıs’ta başlayacak çok önemli bir sempozyum üzerine yazı var: Ülkemiz için bilim eğitiminin önemi... Bilim-Kültür ve Eğitim sayfamızda geçen sayıda başlayan “İnsan davranışlarına matematiksel yaklaşım” başlıklı ilginç yazının ikincisini okuyacaksınız. Ayrıca “Bilişim teknolojilerinin cerrahi eğitim alanına dokunuşu” başlıklı yazının da ikincisi, 23. sayfamızda.

Bayram Ali Eşiyok, Türkiye elektrikli otomobil üretebilir mi diye soruyor ve konuyu irdeliyor. Tabii ki! Ama ne yapmalı?

Ülkemizde ay geçmiyor ki çeşitli kurumlar farklı alanlarda öğrencileri ve üniversitelileri başarıya teşvik için ödüller koymasın ve yarışmanın sonuçlarını açıklamasın. “Buluşlarıyla fark yaratan gençler” başlığı altında topladığımız haberde ödül kazanan ve buluş yapanların bir dökümünü bulacaksınız.

NETAŞ İnovasyon Ödülü

Bu arada, habere koyamadık, buradan duyuralım: NETAŞ’ın açtığı “50.Yıl Üniversitelerarası İnovasyon Yarışması”nda finale kalan projeleri değerlendiren jüriye HBT olarak biz de katıldık. NETAŞ CEO’su Müjdat Altay, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, Yatırımcı İzi Kohen, Stratagem Partneri Barhan Önce, NETAŞ Savunma Sanayi Direktörü Ömer Aydın ve HBT’den Orhan Bursalı’nın oluşturduğu jüri, birinciliği Özyeğin Üniversitesi’nden Kadir Onur Akbal’a verdi. Gebze Teknik Üniversitesi’nden Burak Gündüz mansiyon aldı. Her ikisi de ödüllü projelerini Wesley Clover Kanada’da tanıtacak ve bir hafta araştırma yapacak.

Başka? Bazı köşelerimizi duyuralım: “Beyin ne kadar mükemmel”, köşesindeki yazı “Uyum sağlamaya meyilliyiz”... Beyinle ilgili başka bir dizi sürüyor, bu hafta: “Bilincin fiziksel kaynağı bulundu!”... Yeni bir köşenin ilk yazısı: “Susayınca ne içmeli?”

Tanol Türkoğlu Dijital Kültür’de “Kibir cahile yakışır” derken, Müfit Akyos, “Ulusal yenilik sisteminin başarısızlığı” ve nedenlerini kaleme aldı. En çok başarılı olmamız gereken alan!

Daha önce kapaktan duyurduğumuz SESAME Projesi hayata geçti. Projenin içinde olan Ercan Alp, Türkiye’nin de dâhil olduğu Ortadoğu’nun ilk X-ışını kaynağı Sinkrotron’un açılışını yazdı.

Derginin içindekilerini yaza yaza bitiremiyoruz. Burada keselim 🙂

Her Cuma geleceği inşa edeceğiz. Unutmayın Cuma, beyin besleme günü başlıyor...

Sevgiyle kalın.

***

HBT 1. yıl cilt fiyatları belirlendi

İlk duyurumuzdan bu yana merakla arayan okurlarımıza teşekkür ederiz. Gelen talepler üzerine Herkese Bilim Teknoloji dergimizin 1 yıllık sayılarını iki cilt halinde toplamaya karar verdik. Elimizde kalmayan bazı sayıları yeniden bastıracağımız için, cilt fiyatlarını tek: 150 TL, çift: 300 TL olarak belirledik. İki cilt toplam 53 sayıdan oluşur ve KDV dahildir. Kargo masrafı alıcıya aittir. İsteyen okurlarımız, Kadıköy'deki ofisimize gelerek de ciltleri alabilecek.

Ciltler hazır olduğunda ilan edeceğiz. Duyurumuzu bekleyin.

İletişim: 0216 449 99 42 / [email protected]