Yılda 8-10 bin ölü, vız gelir bize vızz!

Editör ne diyor?

Ülkemizdeki yıllık trafik facialarının insan maliyetidir bu. Bunun birkaç katı yaralıyı, sakatı vb. içermiyor. Hele milyarlarca liralık kaybı hiç. Bu kayıpların hiçbiri devletin cebinden çıkmıyor, otomobil sektörünün de... Biri mezar kazıcılığı görevini, diğeri yeni oto üretimini üstlenmiş. Ve binlerce oto tamircisi de geçimini bu kazaların üstünden sağlıyor. Şüphesiz sektörde çalışan on binlerce işçi de… Tüm bedelini halk ödüyor.

Otomobil bir tutku, bu tutku kentleri türlü çeşitli yaşanmaz hale getirmesine, İstanbul gibi kentlerde ulaşımı ulaşılmaz kılmasına rağmen. Bu manzara neredeyse dünya için de benzer. Otomobil, aynı zamanda büyük teknolojik yenilik geliştirme ve servetler kazanmanın da aracı. Dev oto şirketlerinin egemenliğinde!

Türkiye’de bir Devrim Otomobili yapıldı. 1960’ların başında. Ama bu millet, bu basın, alay ede ede Devrim otomobilini ve yaratıcılarını yerin dibine, projeyi sele kaptırdı, batırdı. Oysa oradan gidilseydi, bugün Türkiye bu sektörde inanılmaz yerlerde bulunabilirdi.


Oto üretiminde çağ atlatılıyor. Benzin rafa kalkıyor. Elektrikli arabalar geldi. Daha çok şarj istasyonu bekliyor. Bunun dışında sürücüsüz arabalar da yakında arz-ı endam edecekler.

Sürücüsüz arabalar gelince yollar tamamen yeniden tasarımlanacak. Dahası manyetik bantlar üzerinde gidip gelen otomobiller çağı başlayacak. Bu yol ve arabaların da prototipleri yapıldı. 25 yıl sonra yolların bambaşka bir görünüme sahip olacağını hayal edebiliriz. Bu durum, kazaları ne kadar azaltacak, bilmiyoruz.

Yerli ve Milli araba projesi tabii ki kapak konumuz. Bu konuyu inceliyor Tülay Akarsoy Altay. Ali Akurgal da irdeleyici ve ayrıca projenin başarılı olmasına yönelik yazıları ile yer alıyor. Öyle kolay değil. Hakkı verilirse projenin, Türkiye’nin kazanımı çok olur.

Dergimizdeki Akıllı Şehirler konusunda ilginç bir yazı da okuyacaksınız. Kentlerin çok sağlıklı ve başarılı bir yaşamı gerçekleştirmesi, ulus devletlerin mi yoksa kentlerin de ara sorunu. Ayrıca akıllı kentler akıllı trafik meselesi ile de bağlantılı. Nasıl bir kentte yaşamak istiyoruz, sorusuna çok yönlü bir yanıt bulacaksınız...

AKM tarihi eser miydi?

Doğan Kuban, AKP’nin yıkılıp yerine benzer bir projenin yapılma kararı üzerine başlayan tartışmaya başka bir boyuttan yaklaşıyor ve “AKM tarihi eser mi değil mi, yoksa ne?” tartışmasını, İstanbul’da tarihi eser korumanın sıfırı tükettiği bir zaman içinde başlatıyor. Sahi tarihi eser ve korumacılığın ana ilkeleri nelerdi, anımsayan var mı?

Geçen sayılarımızda tarımın gözde yıldızı Hollanda’yı Türkiye ile kıyaslamıştık. Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, konuya çok değerli bir yazıyla katkıda bulunuyor ve tarımda ARGE ve ulusal politikalar eksikliğini ön plana çıkartıyor. Anlayan olacak mı?

Bir değerli bilim insanımızı kaybettik: Prof. Dr. Erol Başar. Beyin araştırmaları konusunda dünya literatürüne özgün katkıları olan Başar, geçmişte CBT’de yazılarına, söyleşilerine yer vermiştik. Ülkemizde TÜBA gibi bilim kurumlarımızda bile değeri bilinmeyen bu bilim insanımızı, öğrencileri çok güzel bir yazı ile anlatıyorlar. Bilime önemli katkılarını okuyun lütfen. Ülkemiz ulusal bilim ve teknoloji politikalarının büyük yazarı Aykut Göker’i birinci ölüm yıldönümünde anan yazıyı da Müfit Akyos’un kaleminden okuyacaksınız. Bugün de Ankara’da Bilim ve Aydınlanma, 21. Yüzyıl Planlama toplantısında anılacak. Yer Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye Şeref Salonu. Saat 9.30-17.30 arası.

HBT ile geleceği kuruyoruz. Katkılarınızla desteklerinizle büyüyeceğiz. Daha geniş okur kitlesine ulaşacağız. Güzel ve yaşanılır bir ülke için, insanlarımız için, gençlerimiz için...

Gelecek Cuma yeniden birlikte olacağız. Sevgiyle kalın.

***

Bilim Akademisi Popüler Bilim Konferansları

Arıtma Tesislerimiz Antibiyotik Direnci ile Mücadele Edebilir Mi?

Bilim Akademisi Popüler Bilim Konferansları kapsamında Arıtma Tesislerimiz Antibiyotik Direnci ile Mücadele Edebilir Mi? konulu konferans 18 Kasım Cumartesi günü saat 12:00’de Salon İKSV’de yapılacak. Konferansı İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. İdil Arslan Alaton gerçekleştirecek

Ayrıntılı bilgi için: https://www.facebook.com/events/1287365651408779