Yorgunluk, uykusuzluk ve stres, bizi parça parça öldürüyor mu?

Editör ne diyor?

Yaygın bir toplumsal şikâyet konusu olan yorgunluk üzerine yapılan bilimsel araştırma ve sonuçlarını kapsamlı bir dosya olarak sunuyoruz. Kendinizi yorgun ve uykusuz mu hissediyorsunuz? Stres? Sürekli huzursuz ve yaşam yorgunu musunuz yoksa? Fiziksel bitkinliğinizin nedeni üzerine ne düşünüyorsunuz?

Sakın günümüzde yaşam daha yorucu olmasın?

Bilimsel araştırmaların dünya ölçeğindeki bulgularının özellikle Türkiye gibi gerilimli bir ülkeye katlanarak yansıdığını söyleyebilir miyiz?


Siyasal büyük kamplaşmaların, seçimlerin müthiş gerilimli atmosferlerinin, savaşların, evler düşen ateşlerin, gelecek korkularının, yeni hayat planlama – kurma zorunluluklarına kapılanların... Eğitimden tutun çeşitli nedenlerden kaynaklanan hayat kaygılarının bu ülke insanı üzerindeki etkilerinin katlanmadığını mı söyleyeceğiz.

İş yeri huzursuzluklarından ve iş bulmanın giderek aslanın dişleri arasında olmasından bahsetmeyecek miyiz?

Dergimizdeki ana konumuza bakıyorum, mesela nedenler sıralanıyor:

Günümüzde yaşamın daha yorucu olması, Uykusuzluk, Yaşlanma, Hastalık, Nevrasteni, Sirkadiyen saat ile ilgili sorunlar, Obezlik ve hareketsizlik, Depresyon, Demir, B vitaminleri eksikliği, Susuzluk…

Peki, ne yapmalı? Büyük kentlerden mi kaçmalı? Daha sakin ve huzurlu bir hayatın ipucu var mı? İlaç ve beslenme? Bu son sorunun yanıtı belki de bazı tavsiyelerde bulunan “Vücudu canlandıracak sihirli bir reçete var mı?” başlıklı yazıda var. Kim bilir?

Üniversitelerimizde kadın akademisyenler ve sorunları

Üniversitelerimizde akademik kadronun %43’ü kadın; bu diğer ülkelere kıyasla oldukça yüksek bir oran. Ama kadın akademisyenlerin sorunu, mesela cinsiyetçi ayırım oldukça çok... İrfan Hatipoğlu’nun yazısı ilginizi çekecektir.

Prof. Dr. Güven Arsebük’ü yitirdik. Bir dostumuz, önce CBT’nin sonra da HBT’nin büyük destekçisi, teşvikçisiydi. Çok üzüldük. Nilgün Özbaşaran Dede, öğrencisi olarak, güzel bir yazı yazdı, şiddetle öneririz. Arsebük’e, bir cenaze töreninin ötesinde, katkılarının dile getirildiği bir bilimsel vedalaşma yapılmalıydı. En azından bundan sonra bilim insanlarımıza bunu çok görmeyelim.

Enerjide dışa bağımlılığımız, 2004’de 14,4 milyar dolardan 2014’te 54,9 milyara çıkmış. Bayram Ali Eşiyok önerilerde bulunuyor. Sağlık sayfamızda 70 yaş ve üzerindeki bireylere yönelik ciddi öneriler var.

Muhalefet de Gerçek Ötesiciliği’ne mi soyunmalı? Etkili bir silah!

Müfit Akyos, dünya ARGE yatırımlarını yazıyor. Bozkurt Güvenç, Kuban’ın “yeni bir toplum düzenine ihtiyaç var” önerisini tartışıyor ve insan karakteri ön plana çıkıyor. Özel sektör ARGE harcamaları listesinde Türkiye’den altı şirket yer alıyor ve liste başında da 182,5 milyon dolarla Tofaş geliyor. Diğerlerine bir bakın! Tanol Türkoğlu “post-truth”, gerçek ötesiciliği konusuna her açıdan bakmış: "Gerçek-ötesicilik küçük görülüyor oysa günümüzde başarıya götüren en güçlü silah! Üstelik telif hakkı da yok. Muhalefettekiler de iktidardakiler gibi kullanabilir” diyor!!! Mustafa Çetiner, okurlarımızdan gelen mektuplara sayfasını açtı, bilim çocuk yayını tavsiyesi ön planda, ne dersiniz?

Tabii Doğan Kuban hoca çok temel konulardan birini sayfasına taşıdı: İslam ülkeleri eden geri kaldı? Yok yok, ARGE rakamları falan yok bu yazıda. Daha çok kavramsal duruyor, sanat yok- resim yok, müzik yok... Tabii kulluktan kurtulma da yok. Şiddetle öneririz.

Ve daha bir sürü konu, son araştırma haberleri, teknoloji vitrininde yenilikler, tartışmalar, bulmaca sayfası, daha pek çok yazı ile dolu bir HBT ile karşınızdayız.

Bugün Cuma, bir hafta sürecek beyin besleme gününün başlangıcı. Öbür Cuma yeniden... Güzel bir haftalık döngü biçim için. Umarız hepiniz için de öyledir!

HBT, geleceğin doğru temellerde inşasının adı, sahip çıkalım yayalım, okutalım...

Sevgiyle ve sağlıkla kalın…