Yakın komşuda 4 yeni ‘kayaç’ gezegen

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Yakın komşuda 4 yeni ‘kayaç’ gezegen

Şili'deki Atacama Çölü'nde bulunan TRAPPIST (Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope: Geçiş Yapan Gezegen ve Gezegenimsi Kümeler Küçük Teleskobu) teleskobu aracılığıyla  ilk keşfedilen ötegezegenli yıldız olduğu için TRAPPIST-1 olarak adlandırılan ultrasoğuk cüce yeni bir sürpriz yaptı ve bizden 39 ışık yılı uzaklıktaki yıldız etrafında dört yeni kayaç gezegen daha keşfedildi. Böylece TRAPPIST-1 yıldızı etrafında döndüğünü bildiğimiz gezegen sayısı yedi oldu.

Yıldız M sınıfı Ultrasoğuk Cüce Yıldız olarak adlandırılan yıldızlardan. Gezegenleri açısından ne kadar efektif olduğunun bir ölçüsü olan Efektif Sıcaklığı 2500 K. Bir kıyas ölçüsü olarak sunacak olursak, Güneş'in 5780 K civarında. Güneş'in kütlesinin %8'ine sahip; çapının ise %11'ine. Yani yıldız, hem küçük, hem de soğuk bir yıldız.

Bu ölçüde bir yıldızın etrafında büyük gaz devleri ya da çok uzak yörüngelerinde dönen buzul gezegenler olmuyor. Keşfedilen yedi gezegenin yedisi de kayaç. İlk üçü, 2016 Mayıs'ında Nature dergisinde yayımlanan bir makaleyle duyurulmuştu. Yeni bulunan dört gezegen ise bugün NASA tarafından duyuruldu.


Gezegenler heyecanlı özelliklere sahip. Her şeyden önce bu kadar küçük bir yıldız etrafında ilk defa Dünya ebatlarında gezegen bulundu. Gezegenlerin üçü yaşanabilir kuşakta bulunuyor. Büyük ihtimalle bazıları kütleçekim kilidi altında. Yani, tıpkı Ay'ın hep aynı yüzünü görüyor olduğumuz gibi, bir ihtimal bu gezegenler de yıldızlarına hep aynı yüzleriyle dönükler. Böylece bir yarısında hep gündüz, diğer yarısında da hep gece yaşanan gezegenler olabilirler. Bu çetin iklim şartları ve zor rüzgârlar anlamına geliyor olabilir. Bu arada gezegenlerin tamamı, Güneş Sistemi'nin birinci gezegeni Merkür'ün Güneş'e olan uzaklığından daha yakın yıldızlarına. Birbirlerine de oldukça yakınlar, öyle ki, bu gezegenlerden birinde ikamet etseydiniz, komşu gezegenin yer şekillerini rahatlıkla görebilirdiniz.

Gezegenlerin yaşanabilir kuşakta olması nispeten yakın bir sistemde yaşam olasılığı hakkında heyecan yaratsa da; 2016 Mayıs ayında sistemde keşfedilen ilk üç gezegenden ikisinde Hubble'ın yaptığı gözlemler, kuuvetle muhtemel atmosfer olmadığını söylüyor. Açıkçası atmosfer eksikliği, bildiğimiz anlamda bir yaşam olasılığını düşürüyor.

Kaynak: NASA Bülteni / Fotoğraf Kaynağı: NASA JPL