26. MEF Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması başladı

Öne Çıkanlar Sağlık Teknoyaşam
26. MEF Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması başladı

MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile bu yıl 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışmasının açılış töreni, UNESCO-L’ORÉAL Uluslararası Bilim Kadınları Ödülüne layık görülen ilk Türk bilim kadını Doç. Dr. Bilge Demirköz’ün katılımı ile geçtiğimiz gün UNIQ İstanbul’da gerçekleşti.

Fizik, kimya ve biyoloji alanlarında finale kalan 13 farklı ülkeden 142 yetenekli lise öğrencisinin projeleri 25 Mayıs Perşembe gününe kadar UNIQ İstanbul’da sergilenecek ve ücretsiz olarak gezilebilecek. 79 farklı projenin arasında özellikle sağlık, sürdürülebilirlik, ekoloji, teknoloji ve alternatif enerji gibi farklı konu başlıkları dikkat çekiyor.

1991 yılından bu yana düzenlenen yarışma, günümüz sorunlarına bilimsel çözümler getirmeyi ve bilime meraklı öğrencileri desteklemeyi hedefliyor. Yarışmanın bu yılki açılış konuşmasını, Orta Doğu Teknik Üniversitesindeki çalışmalarıyla UNESCO-L’ORÉAL Uluslararası Bilim Kadınları Ödülüne bu yıl layık görülen, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz yaptı. Gençlere denemekten asla vazgeçmemeleri gerektiğini söyleyen Demirköz “Biz bir kere deneyip başarısız olunca hemen pes ediyoruz. Aynı projeyi değil belki ama farklı varyasyonlarını tekrar tekrar denemeliyiz. Şu ana kadar bilim dünyasında denediklerimin sadece yüzde 10’unda başarılı oldum” diye konuştu.


Bugüne kadar ödül alan birçok projenin Türk sanayisinde hayata geçtiği yarışmada bu yıl, doğal hibrit güç bankasından protez organ yaratımına, görme engellilerin kullanımına yönelik geliştirilen projelerden, farklı kanser türleri için ortaya konulan tedavi yöntemlerine kadar geliştirilmiş projeler dikkat çekiyor.  O projelerden bazıları:

Felcin önüne geçilebilir

Bahçeşehir Koleji öğrencileri Enis Getmez'in projesi felçli hastaların günlük hayatta yaşadığı problemleri çözmeyi hedefliyor. Çalışmayan kaslara elektrik akımı uygulayarak, felç hastalarının motor sinirlerinde impuls oluşturan ekip, kaslarda farklı boyutlarda ve devamlılıklarda kasılmalar gözlemledi. Bu kasılmalar felçli bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak hareket kabiliyetinin kısa bir süreliğine kazanılmasını sağladı. Bu çalışma bir gün felçli hastaların iyileşmesini sağlayabilir.

Görme engelliler için yön bulma cihazı

Antalya Sınav Koleji öğrencileri Sel Aykota ve Gizem Sueda Nalbant’ın yürüttüğü projenin amacı görme engellilerin çevre algısını ve güvenliklerini arttırmak. Ekip sağ ve sol ele takılan iki bileklikten oluşan bir cihaz ve bir akıllı telefon uygulaması üretti. Kullanıcı uygulamaya gideceği adresi söylüyor. Bileklikler farklı şekillerde titreyerek hem kullanıcının gitmesi gereken yönü tarif ediyor hem de büyük küçük herhangi bir engelle karşılaştığında kullanıcıyı bilgilendiriyor.

Akıllı Otopark sistemi

Özel Darüşşafaka Lisesinden Fatma Ezgi Şimşek büyük şehirlerdeki otopark sorununu çözmeyi amaçlıyor. Ezgi, sürücülerin en yakın otoparktaki boş park yerlerini görebildiği bir yazılım geliştirdi. Proje için bulut teknolojisinin yanı sıra otoparklara yerleştirebilecek ultrasonic mesafe sensörü de kullanılmış. Kullanıcılar bu sensörlerin aktardığı verilerle anlık olarak çevre otoparkların doluluk oranını görüntüleyebiliyor.

Meme kanserine bitkisel tedaviler

Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesinden Buse Korkmaz ve Mehmet Emirhan Aşkın’ın yürüttüğü projenin amacı, ışkın bitkisinden elde edilen bir ekstreyle meme kanserini tedavi etmek. Kanser hücreleri üzerinde ekstreyi uygulayan ekip, zamanla kanserli hücrelerin büyük oranda öldüğünü gözlemledi.

İzmir Özel Türk Fen Lisesi öğrencileri Aylin Gökmen ve Kerem Şahin de benzer bir  çalışmayı Hindistan cevizi yağını kullanarak yaptı. Hindistan cevizi yağı anne sütünde de bulunan yağ asitlerini içeriyor. Bu yağı kanserli hücrelerde uygulayan ekip, yüzde yüz organik ve düşük maliyetli bir yöntemle kanserin tedavi edilebilir olduğunu göstermek istiyor.

Kazananlar Cuma günü duyurulacak

26 Mayıs 2017 Cuma günü son erecek olan yarışmanın ödül töreni ise yine aynı tarihte MEF Okulları Ulus Kampüsünde gerçekleşecek. Törende katılan tüm öğrencilere, danışman öğretmenlere ve okul müdürlerine başarı belgeleri ve anı plaketleri sunulurken; derece alan öğrenciler ve projeyi yöneten danışman öğretmenlere de para ödülü verilecek.