Altız bebekleri oldu: Çoklu doğum bilimi

Öne Çıkanlar Sağlık Toplum

Virginia'da bir kadın, neredeyse yirmi yıldır gebe kalmaya çalıştıktan sonra altız doğurdu. VCU Tıp Merkezi, altı bebeğin yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü ve durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

Yedi kişilik uyuyor, yedi kişilik nefes alıyordu

Altı bebek -üç erkek ve üç kız- 11 Mayıs tarihinde Virginia'da bulunan VCU Tıp Merkezinde doğdu. Bebeklerin ağırlığı 0.74 kg ila 1.33 kg arasında değişiyordu ve doğumları koordine etmek için 40 kişilik bir ekibe ihtiyaç duyuldu. VCU Tıp Merkezine göre bu gebelik öncesinde anne Ajibola Taiwo ve baba Adeboye Taiwo 17 yıl boyunca gebe kalmayı denemişti.


VCU Tıp Merkezindeki Anne ve bebek sağlığı anabilim dalı başkanı Dr. Ronald Ramus, yaptığı açıklamada, "Anneler her gün altız bebek dünyaya getirmiyor. Bayan Taiwo yedi kişilik uyuyordu ve yedi kişilik nefes alıyordu" diye konuştu.

Çoklu gebelik, ya döllenmiş bir yumurta uterusa yerleşmeden önce bölününce (tek yumurta ikizleri olduğu gibi) ya da farklı spermler ayrı yumurtaları dölleyince gerçekleşiyor. Ancak üç veya daha fazla ceninin olduğu gebelikler çok nadir. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 4 milyon doğum gerçekleşti ve bu doğumların yalnızca 3,871'i üçüz, 228'i dördüz ve 24'ü beşiz bebeklerin doğumu ile sonuçlandı.

Çoklu gebeliğin nedeni doğurganlık ilaçları

Bu tür gebeliklerin tıbbi yardım olmadan doğal olarak gerçekleşmesi çok zor. Manhattan'daki Northwell Health Hastanesi'den Dr. Avner Hershag "Dört ya da daha fazla fetüsün olduğu gebeliklerin kendiliğinden gerçekleşme şansı son derece düşük" diyor.

Doğurganlık ilaçları çoklu gebelik şansını artırıyor, çünkü bu ilaçlar yumurtalıkları uyararak daha çok yumurta üretilmesine neden oluyor. Bu yumurtaların bir kısmının aynı anda döllenmesi, birden çok bebeğe hamile kalınmasına neden olabiliyor.

Tüp bebek de çoklu gebelikle sonuçlanabiliyor ancak bu durum artık geçmiş yıllardaki tüp bebek operasyonlarına göre daha az görülüyor. Hershlag, geçmişte tüp bebek ile hamile kalma şansının düşük olması nedeniyle, doktorların şansı artırmak için birden fazla embriyoyu uterusa aktardığını belirtiyor ve ekliyor “Ancak tüp bebek teknikleri iyileştikçe ve her bir embriyonun gebelikle sonuçlanma olasılığı arttıkça, daha az embriyo aktarmaya başladık.”

“Çoklu doğumlar nimet ya da başarı değil”

Aktarılan embriyo sayısının azalması, ABD’deki üçüz ve diğer çoklu doğumlarda bir gerilemeye neden oldu. 1998'den 2015'e kadar ABD'de üçlü ve diğer yüksek çoklu doğum oranları %46 düştü. 2013'te yapılan bir araştırmaya göre de, tüp bebeğe kıyasla çoklu doğumların daha büyük bir bölümünün doğurganlık ilaçlarından kaynaklandığı bulundu.

Hershlag, çoklu gebeliğin, tek gebeliklere kıyasla erken doğum da dahil olmak üzere daha yüksek komplikasyon riski taşıdığını vurguluyor ve ekliyor "Çoklu doğumlar bir doğum merkezi için  nimet ya da başarı değil. Ben de çocuk sahibi olmak isteyen çift adına, sağlıklı ve iyi sonuçlar elde etmeyi arzuluyorum. Ancak tüp bebek yapan doktorların uterusa mümkün olduğunca tek embriyo aktarması gerektiğini vurgulamalıyım.”

Kaynak: http://www.livescience.com/59287-sextuplets-multiple-births-science.html