Beyni uyarmak, yaratıcılık kazandırıyor

Öne Çıkanlar Sağlık
Beyni uyarmak, yaratıcılık kazandırıyor

Beynimizde yaratıcı düşünmekten sorumlu bölgeler, zayıf bir doğru akımla uyarıldıklarında, daha fazla etkinleşiyor... Solaklar, sağ elli yapılabiliyor.

Bilim insanları artık beynimizin belli başlı bölgelerini manipüle edebiliyor. Örneğin manyetik uyarımlar sayesinde beyin bölgelerinin etkinlikleri kısa bir süre için durdurulabiliyor veya solak olan katılımcılar sağ ellerini kullanabilir hale getirilebiliyor.

Hatta beyin stimülasyonuyla araştırmacılar rüyaları bile etkileyebildi. Nörologlar bu yöntemle demans hastalarının düşünme yetilerini veya kısmen felçli olan hastaların hareket yetilerini düzeltmek istiyor. Fakat henüz başarılı sonuçlara ulaşılamadı. Georgetown Üniversitesi bilim insanları şimdi bu yöntemle sağlıklı insanlarda yaratıcılığın tetiklenebilirliğini araştırdı. Adam Green ile çalışan ekip, transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) ile, beynin prefrontal korteksindeki zayıf elektriksel uyarımların katılımcıların yaratıcılıkları üzerinde ne gibi etkiler yaptığını test etti. Elektriksel beyin stimülasyonunun etkisiyle katılımcılar, gerçekten de sözcük grupları arasında yaratıcı analojiler buldu ve kavramlar arasında da daha fazla bağlantılar üretebildi.


Araştırmacı böylece yaratıcılığın değiştirilemez bir kişilik özelliği olmadığını yeniden kanıtlamış oldu. Yaratıcı düşünce, bilişsel araştırma ve beynin dışarıdan etkinleştirilmesiyle değiştirilebilen dinamik bir özellik olarak açıklanmakta. Ama tDCS yönteminin beyin fonksiyonları üzerinde tam olarak ne şekilde etkidiği de bilinmemekte.

http://cercor.oxfordjournals.org/content/early/2016/04/12/cercor.bhw080