Bilim insanları yapay rahimde bir kuzuyu yaşatmayı başardı

Öne Çıkanlar Sağlık Video

Bilim insanları, plastik bir torbaya benzeyen yapay bir rahim kullanarak prematüre kuzuları haftalarca canlı tutmayı başardı.

 

Yapay rahim minik kuzuya, besin açısından zengin bir kan kan dolaşımı ve koruyucu amniyotik sıvı da dahil olmak üzere, fetüsün büyümeye devam etmesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladı. Uzmanlar, bu gelişmenin bir gün, prematüre bebeklerin hayatta kalma şansını artırmak için kullanılabileceğini, bunun için insan fetüsü denemelerinin birkaç yıl içinde mümkün olabileceğini söylüyor.


Gebeliğin yaklaşık 23. ve 26. haftası gibi kritik bir dönemde doğan prematüre bebekler gelişimini tamamlayamıyor. Bu bebeklerin akciğerleri havayla temas edecek kadar gelişmiş olmadığı için neredeyse %70'i hayatını kaybediyor.

Çalışmanın sahibi Philadelphia Çocuk Hastanesi ekibi, bu yapay rahmin elbette annelerin yerini alamayacağını, ancak çok erken doğan bebekleri desteklemek için daha iyi bir yol bulmaya çalıştıklarını ısrarla belirtiyor.

Yapay rahmin ismi Biobag

"Biobag" adı verilen yapay rahim, fetüsün korunması için amniyotik sıvıya benzeyen, sıcak su ve tuz ilaveli bir karışım içeriyor. Bu sıvı, bebeğe taze bir beslenme sağlamak için her gün yenileniyor.

Yapay rahim içindeki kuzu, annesinden plasenta yoluyla oksijen ve besin temin edemiyor. Bunun yerine, göbek bağı ile özel bir makineye bağlı. Bebek kuzunun kalbi kan pompalama işini yapıyor, göbek bağıyla bağlı olduğu makineye kullanılmış kanı gönderiyor ve bu kan vücuda geri dönmeden önce makine tarafından yenileniyor.

23. haftadan önce doğan prematüre bebeklerin hayatta kalma şansı sıfıra yaklaşırken, bu oran 23. haftada %15, 24. haftada %55 ve 25. haftada %80'e çıkıyor. Çalışmada, 22 haftalık insan bebeklerine eşdeğer prematüre kuzuların Biobag içinde gelişebildiği görüldü. 28 gün sonra, kuzuların ciğerleri yeteri kadar geliştiğinde yapay rahimden çıkarıldılar ve hava solumaya başladılar.

Araştırma ekibinden Dr. Alan Flake, kuzuların her açıdan normal bir gelişme gösterdiğini söyledi. Ancak hala üstesinden gelinmesi gereken birçok problem var. Biobag steril ve kapalı olmasına rağmen önemli bir enfeksiyon riski mevcut. Bir insan bebeğini rahim içinde büyütmek için besin maddelerinin ve hormonların doğru karışımını bulmak da bir zorlu bir süreç.

Çalışma geliştirilebilir olsa bile, ebeveynlerin böyle bir tedavi için psikolojik olarak ne tepki vereceği de belirsiz. Araştırmacılardan Dr. Marcus Davey, "Ünitenin geleneksel kuluçka makinesine benzeyeceğini düşünüyoruz. Bir kapak olacak ve gereken ısıya getirilmiş Biobag'in içine bebeği yerleştireceğiz" diyor.

Edinburgh Üniversitesinde üreme tıbbı ve bilim profesörü Colin Duncan ise bunun çok önemli bir bilimsel gelişme olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "Bu tedavinin öncesinde daha fazla araştırma ve geliştirme gerekiyor, bu nedenle tedavinin hayatımıza girmesi zaman alacaktır."

Kaynak: www.bbc.com/news/health-39693851
Orijinal video: Futurism