Kanserle mücadelede önemli bir adım!

Öne Çıkanlar Sağlık
Kanserle mücadelede önemli bir adım!

Erken teşhis hayat kurtarır! Geliştirilen test sayesinde yüksek risk taşıyan kişiler önceden belirlenebilecek.

Kolon ve meme kanserine yakalanma riski olan kişilerin “Genetik Dizilenme Testi” sayesinde belirlenmesi ve uygulanacak önleyici tedavi ile hem risk faktörünün ortadan kaldırılması, hem de tedavide başarı şansının yükseltilmesi hedefleniyor.

İTÜ Genomik Laboratuvarı (GLAB)’nın gerçekleştirdiği proje, genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkan ve toplumda sıkça görülen kolon ve meme kanserine yakalananlar ve yakınları için uygulanabilecek.


GLAB’dan yapılan açıklamada “Test sayesinde, halka kolon ve meme kanserinde önleyici tedavi sunabileceğiz. Çalışmalarımız kapsamında bugüne dek 4000 kanser hastasından kan alındı ve 300 hastanın ‘Genetik Dizilenme Testi’ tamamlandı. Test sürecinde, risk grubuna giren kişilerin bu hastalıklar yönünden kritik genlerine bakılıyor ve bu genlerin mutasyon durumunu inceleniyor” denildi.

Türkiye’nin mutasyon haritası

Elde edilen verilerle Türkiye’nin ‘mutasyon haritası’ çıkarılacak. Ümraniye Eğitim Araştırma ve Göztepe Eğitim Araştırma Hastanelerine meme ve kolon kanseri sebebiyle başvuran bütün hastalar, GLAB tarama ağına dâhil ediliyor. Klinisyenler bu ağ üzerinden hastalarla iletişime geçiyor ve mevcut bilgilere göre hastaların profilleri inceleniyor.

Sağlık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatılan ‘Bireye Özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi’, İTÜ ve İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’nın desteği ile gerçekleşiyor.