Radikal çözüm geliyor: Kırışıklıklar ikinci ciltle kaybolacak

Sağlık
Radikal çözüm geliyor: Kırışıklıklar ikinci ciltle kaybolacak

İlerleyen yaşla birlikte cilt elastikiyetini ve yağ dokusunu kaybeder. Etkili olsun veya olmasın kremler ve benzer ürünler milyarlık bir pazar oluşturdu. Amerikalı bilim insanları şimdi alternatif bir çözüm getirdiklerini açıkladılar.

Silikon-polimerlerden elde edilen zar inceliğindeki yapay bir cilt kollardaki ve göz çevresindeki yaşlılık belirtilerini (torbalanmayı ve kırışıklıkları) en azından belli bir süre için yok ediyor. Yeni yapay cildin ayrıca güneş ışınlarından korunmak için veya egzama veyahut da yaraların iyileştirilmesinde kullanılabileceği de düşünülmekte. Fakat Nature Materials dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları şimdilik ilk “Proof-of-Concept” testlerine dayanıyor. Az sayıda katılımcılarla gerçekleştirilen bu testlerde olası yan etkiler ve uzun vadede kullanılabilirlik hakkında hemen hemen hiç bilgi edinilmez. Sadece maddelerin etkisi kontrol edilir. Öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraflar karşılaştırıldığında, ürünü kullanan kadınların yüzlerinde çok daha az kırışıklık olduğu görülmekte. Sıvı olarak uygulanan yapay cilt, elastik ve hava geçiren bir film tabakası oluşturmakta ve cildin üzerinde bir gün kalabiliyor. “İkinci cilt” dokuya esnekliğini geri kazandırdığı gibi nem kaybını da önlemekte.

Yüzme, koşma gibi sportif etkinliklerden ve yağmurdan pek etkilenmeyen yapay cilt sayesinde yüz doğallığını kaybetmeden genç görünüyor diyor Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Robert Langer. MIT’de Betty Yu ile çalışan ekip, tıbbi ve kozmetik amaçlı “ikinci cilt” üzerinde on yıl çalışmış. XPL olarak isimlendirilen yöntemle, esnek ağlarla yüzden fazla oksijen polimeri ve silikon atomu (siloksan) yerleştirilmiş. XPL ile testlerde, örneğin yara tedavisinde kullanılan poliüreten filmler veya silikon jellerinden (esneklik açısından) daha iyi sonuçlar elde edildiği bildiriliyor. Ayrıca malzemenin cilt üzerinde hemen hemen hiç hissedilmediği de ortaya çıkmış.


Nilgün Özbaşaran Dede
Kaynaklar: http://www.nature.com/nmat/journal/vaop/ncurrent/full/nmat4635.html ve http://www.olivolabs.com/technology