2015 en sıcak yıl olmuş

Gezegenimiz
2015 en sıcak yıl olmuş

Amerikalı bilim insanlarına göre sıcaklıkların kaydedilmesinden bu yana 2015 yılı açık arayla en sıcak yıl oldu.

Amerikan Hava ve Deniz Araştırmaları Dairesi (NOAA), dünya genelindeki ortalama sıcaklığın, 20.yy’daki ortalama sıcaklığın 0,9 derece üzerinde seyrettiğini açıkladı. Bugüne kadar yaşayan sıcaklık rekorunda (2014) bu oran 0,16 dereceydi. 19.yy’ın sonlarında sıcaklıkların kaydedilmeye başlamasından bu yana dünyamız hiç bu kadar sıcak olmamıştı, diyor NOAA. Dahası, Aralık ayı dahil olmak üzere on iki ayın onunda bu kadar çok sıcaklık rekoru kırılmadığını ekliyor.

Orta Amerika ve Güney Amerika’nın kuzeyi özellikle çok sıcak geçse de Avrupa, Doğu ve Güney Afrika, Batı Asya ve Sibirya’nın uzak bölgelerinde de sıcak rekorları kaydedilmiş. NOAA’nın raporu 1997 yılından bu yana on sekiz yılın on altısında küresel olarak rekor sıcaklıklar ölçüldüğünü gösteriyor. Aynı rapora göre okyanusların üzerindeki sıcaklık geçen yıl 20.yy’daki ortalama sıcaklığı 0,74 oranında geçti.


2015 yılında kırılan sıcaklık rekoru gibi haberler, iklim değişiminin varlığını göstermekte. Araştırmacılar, sıcaklıklarda zaman zaman düşmeler gözlemlense de, genel eğilimin belirgin bir artış olduğunu belirtiyor. 2015 Aralık ayında Paris’te gerçekleştirilen iklim değişimi konferansına katılan 195 devlet ilk kez iklim değişimiyle mücadele edebilmeleri için gelişmekte olan ülkelere maddi ve teknik yardım yapılması konusunda ortak görüş bildirdi. İklim değişimine karşı yapılan mücadeleler beş yılda bir kontrol edilecek.