Kaktüslerden enerji üretilecek

Gezegenimiz
Kaktüslerden enerji üretilecek

Dünyanın kaktüs gücüyle çalışan ilk biyogaz tesisi Meksika’da açıldı

Alternatif enerji arayışlarına bu kez Meksika’dan bir çözüm geldi.

Dünyanın ilk kaktüs biyogaz tesisi, Nopalimex, Meksika’da inşa edildi. Şirket hint inciri kaktüslerinden biyogaz elde etmek için sindireçten yararlanıyor. Sindirecin günde 8 tonluk üretimi Ziracuara kentinin toplu taşıma filosuna yakıt sağlayacak.


Hem ucuz hem de bitkisel bu yöntemle ilgili olarak açıklama yapan yetkililer sistemi, “Meyveler veya hint incirleri püre yapılır, gübreyle karıştırılır, ardından ayrıştırılır, metan üretilir. Yakıt ve yakacak olarak kullanılan bu gaz 300 ev için yeterlidir ve kaloriferlere göre yüzde 50 daha ucuzdur” diye açıklıyor.

Kaktüs enerjisinin şehirdeki araç filosunun yakıtını en azından yüzde 40 düşürmesi bekleniyor.

Kaktüsten enerji üretme fikrinin ortaya çıkışı da ilginç. Patlamış mısır ve kaktüs cipsi üreten Nopalimex şirketinin yöneticilerinin aklına, şirket için elektrik faturasını düşürmenin yollarını ararken bu fikir gelişmiş.

kaktus fabrikasıOxfordlu bir grup bilim insanının araştırmasına göre:

"Yetişen hint inciri bu ölçüde gerçekten de kuraklıktan muzdarip yerlerde ortaya daha fazla ürün koyulmasına yardımcı olabilir, çünkü organik atıkları biyogaza dönüştürmesi onun kendi atıklarını yaratır. Hint inciri bir ton su emer sonra sindirme gerçekleşir ve biyogaz elde edilir, sıvı ve katı gübre artık olur. Bu, normal bir şekilde beslenemeyen tarlaları daha iyi ekip biçmek için kullanılabilir."

Şili’de hint inciri biyogaz tesisinin sahibi Rodrigo Wayland Morales ise  Renewable Energy World internet sitesi‘ne ekinlerde muazzam potansiyel gördüğünü söyledi. Morales aynı zamanda; Meksika, Hindistan, Şili, Brezilya, Ekvator ve Kolombiya’nın farklı etaplarında tamamlanan kaktüs biyogaz projelerine sahip.