3D Yazıcı mucizesine liseliler de katıldı

Teknoyaşam
3D Yazıcı mucizesine liseliler de katıldı

Otomobilden ev eşyalarına kadar geniş bir alanda tasarımın hızlandığı, inovasyonun ivmesinin artığı günümüzde Türkiye’de de kimi liseler 3D yazıcıları eğitim sistemlerinin içine almaya başladılar. Darüşşafaka Eğitim Kurumları tarafından  bu yıl ilk kez düzenlenen  liselerarası 3D Yazıcı Atölyesi ve Yarışması’nda liseli gençler projelerini yarıştırdılar. 3Durak, Sigma3D, Zaxe ve Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası işbirliği ile düzenlenen ve 30’dan fazla okulun katıldığı  atölye çalışmasında birincilik ödülünü Özel Üsküdar Amerikan Lisesi takımının “Keee” adlı projesi aldı. UAA Maker Club öğrencileri Egemen Ertem, Ege Özgül, Ege Bora Oral ve Kaya Alptürer; engelleri nedeniyle ya da elleri dolu olduğu için ellerini kullanarak dolap kapaklarını açamayanlara yardımcı olmak için 3D Printer ile destek alet ürettiler. . Öğrencilerin, “Her kapıyı açmanız için anahtarınız” sloganıyla ürettikleri tasarım, printerdan tek parça olarak hareketli yapıda çıkıyor ve artık malzeme oluşturmuyor. Tasarımlarıyla, Liselerarası 3D Yarışması’nın birincisi olan öğrenciler, KEEE adını verdikleri ürünün patentini almaya hazırlanıyor.

Okullar yarışmaya 5’er kişilik takımlar halinde katıldılar. Atölyenin ilk gününde takımlar, 3 boyutlu yazıcılarla tanıştırıladı ve uzmanlar tarafından tasarıma ve modellemeye giriş eğitimleri aldılar.

Yarışmada, Prodost – Hayatınızın Dengesi” projesiyle Esenyurt Nakipoğlu Cumhuriyet Anadolu Lisesi Takımı ikincilik ödülüne ve “Bavlab Modeli” adlı projeyle Özel Acarkent Doğa Anadolu Lisesi Takımı üçüncülük ödülüne layık görüldü.


Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi’nden Berkay Yılmaz ve Başak Balcı, Tepekent Anadolu Lisesi’nden Berke Girgin, İstanbul Lisesi’nden Zeynep Duysak ve Silivri Atatürk Anadolu Lisesi’nden Serhat Savaş isimli öğrencilerin kurduğu Garibanlar takımı da “Air Pocket” isimli projeleriyle gösterdikleri çaba, takım çalışması, ürün kalitesi ve motivasyonları nedeniyle jüri özel ödülüne layık görüldü.

Birinci olan takıma Zaxe 3D Yazıcı, ikinciye 3Doodler’dan 3D Kalem, üçüncüye de 3Durak’tan 3D Baskı Büst armağan edildi.

Zaxe’nin 3D yazıcı sponsoru olduğu atölye ve yarışma, 3D yazıcıların eğitim ortamlarında inovatif düşünce ve tasarımı güçlendirecek şekilde kullanımının arttırılması, 3D yazıcıların kullanımı konusunda öğrencilere farklı becerilerin (tasarım, yazılım vb.) kazandırılması ve 3D yazıcıların sosyal faydaya dönük konularda kullanımının arttırılması amacıyla düzenlendi.

Bu sene sadece İstanbul içinde düzenlenen yarışma, seneye tüm Türkiye’de ulusal olarak düzenlenecek.

Ayrıntılı bilgi için: www.3dyaziciatolyesi.com