Bu robot tıpkı bir bitki gibi büyüyor

Öne Çıkanlar Teknoyaşam Video

Yeni bir robotun prototipi, çevresini keşfetmek için tıpkı bir bitki gibi büyüyor.

Asmalar ve bazı mantar türleri uzadıkları tepe noktalarını kullanarak çevrelerini keşfeder. Kaliforniya Üniversitesi'nden Elliot Hawkes ve meslektaşları benzer prensiplerle çalışan bir robot tasarladı.

Robotun mekanik gövdesi, basınçla şişerek uzayan plastik bir borunun içinde bulunuyor. Bu, yer fıstığı kurdu (Sipunculus nudus) gibi bazı omurgasız hayvanların uzamak için kullandıkları bir yöntem. Plastik tüpün iki bölmesi var: bir tarafı boruyu şişirirken, diğer tarafı yönünü tayin ediyor. Uzayan kısımda bulunan bir alıcı robotu uyarıyor ve robot buna göre hareket ediyor.


Hawkes ve arkadaşları, robotu, bir radyo antenine benzer 3 boyutlu şekiller oluşturmak, bir vanayı kapatmak, bir labirentte gezinmek, yapıştırıcı maddelerin - örneğin sinek kâğıdının (üzerindeki yapışkan madde ile ortamdaki sinekleri üzerine çeken bir tür tuzak) - ya da dar aralıkların içinden geçmek gibi görevleri yapması için programladı.

Robot yumuşak dokusuna rağmen oldukça güçlü. Çivilerin arasından, hiç hasar görmeden geçebiliyor. 72 metreye kadar uzayabiliyor ve bitkilerden farklı olarak saniyede 10 metre hızla büyüyebiliyor. Bu tasarım, dar ya da kalabalık ortamlarda çalışması gereken robotlar geliştirmek için bir model olabilir.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/blog/science-ticker/robot-grows-plant