Robotlar 500 yıllık tarihiyle Londra Bilim Müzesi’nde

Öne Çıkanlar Teknoyaşam

500 yıllık robot tarihinin anlatıldığı bir sergi, bu hafta Londra Bilim Müzesi’nde ziyarete açıldı. Sergilenen 100 robot, büyüleyici makinaların evrimini göstermeyi hedefliyor.

Yüzyılı aşkın bir süredir makinaların insanları ele geçireceği korkusundan beslenen bilim kurgunun bugün bile konusu günlük yaşamın bir parçası haline gelen robotlar.


Sergi, beş farklı tarihsel süreçte, din, endüstriyelleşme, pop kültürü ve gelecek düşüncesinin toplumu nasıl şekillendirdiğini ortaya koymayı amaçlıyor. Bu anlamda robotları incelemek, toplumu anlamak açısından iyi bir yol gibi görünüyor.

İspanya Kralı II. Philip adına 16. yüzyılda yapılmış olan bir keşiş heykeli de robot (solda) olarak tasarlanmış. Dua edebiliyor, yürürken aynı zamanda dudaklarını hareket ettirebiliyor ve haç çıkarabiliyor.

 

1773 yılından kalma bir Gümüş Kuğu, üç ayrı saat mekanizması sayesinde zarafetle hareket ediyor.

"Metropolis" filminin ana karakteri Maria'nın bir kopyası ve "Terminator Salvation" filminde kullanılan orijinal T-800 Endoskeleton (altta) robotu da koleksiyonun bir parçası.

Sergide yakın döneme ait robotlar da yer alıyor. 2014 yılında üretilen “Kodomoroid” (altta) adlı haber spikeri robot, insansı robot teknolojisinde dönüm noktalarından biri olarak görülüyor.

En geniş kapsamlı robot koleksiyonuna sahip olan sergi 3 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: http://news.abs-cbn.com/life/02/07/17/500-years-of-robots-go-on-show-in-london