24 Nisan Dünya Laboratuvar Hayvanları Günü

Öne Çıkanlar Toplum Yaşam Bilimleri

Dünyada her yıl milyonlarca hayvan canlı olarak deneylerde kullanılıyor. Kesiliyor, ısıtılıyor, donduruluyor, zehirleniyor, aç bırakılıyor ve depresyona sokuluyor. Bağımlılık yapan ilaçlara, kostik kimyasallara, iyonlaştırıcı radyasyona, kimyasal ve biyolojik silahlara, elektrik şokuna, açlık ve susuzluğa, psikolojik işkenceye maruz kalan hayvanlar çok acı çekiyor.

Bu duruma bir son vermek için, her yıl 24 Nisan’da laboratuvar hayvanları anılıyor ve onların acılarına dikkat çekiliyor. Ulusal Anti-Viviseksiyon Kurumu (NAVS), bugünü laboratuvarlardaki hayvanlar için "uluslararası bir anma günü" olarak tanımlıyor.

Bu özel gün, NAVS’ın çabalarıyla 1979 yılında gündeme getirildi. 24 Nisan tarihinin seçilmesinin nedeni, eski NAVS başkanı ve büyük bir hayvan sever olan Hugh Dowding'in doğum günü olmasıydı.


NAVS tarafından sağlanan istatistiklere göre, hayvanlar üzerindeki testlerin yerini alabilecek ileri teknoloji alternatifleri olsa da her yıl yaklaşık 100 milyon hayvan acı çekiyor ve laboratuvarlarda ölüyor. Dünya Laboratuvar Hayvanları Günü, hem daha etkili ve güvenilir olan hem de canlıların ölümüyle sonuçlanmayan alternatifler hakkında farkındalık yaratmaya odaklanıyor.

Bugün dünya genelinde hayvanların araştırmalarda kullanılmasına karşı protesto gösterileri ve toplantılar gerçekleşecek. Bugünün içinde bulunduğu hafta ise, "Dünya Laboratuvar Hayvanları için Özgürlüğü Haftası" olarak anılacak.

Ancak NAVS tarafından tüm dünyada bilinç oluşturmak amacı ile kutlanan bu tarih, ne yazık ki resmi olarak hiçbir listede yok. Kendini savunamayan hayvanların korunması için bilinçli insanlara büyük görev düşüyor.