Aziz Sancar’dan gençlere tavsiyeler: “Konuşmak değil, çalışmak lazım”

Öne Çıkanlar Toplum
Aziz Sancar’dan gençlere tavsiyeler: “Konuşmak değil, çalışmak lazım”

"Bir şeyler söylemekle hiçbir şey olmuyor; çalışmak gerek, çaba sarf etmek gerek. Sadece çok çalışarak başarı elde edebilirsiniz. Çabayla elde edilen başarıyı kimse inkâr edemez. İster Amerika ister Avrupa isterse de dünyanın herhangi bir yeri olsun, kimse çalışkan insanın karşısında duramaz.” 

Bu sözler Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar'a ait. Her fırsatta gençlere çalışkan olmayı aşılayan Sancar, başarıya giden anahtarın bu olduğunu bir kez daha vurguladı.

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi'nin davetiyle geldiği Bakü’de Yunus Emre Enstitüsü'nü ziyaret eden ve burada Türkçe öğrenim gören Azerbaycanlı gençlerle buluşan Sancar, toplumun ancak bilimle kalkınabileceğine dair bir konuşma yaptı.


Gönül üstadı Yunus Emre’ye olan sevgisinden bahsederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Aziz Sancar şunları söyledi:Yunus Emre’ye olan sevgim kelimelerle ifade edilemez. William Shakespeare İngilizler için ne anlama geliyorsa, Yunus Emre de Türkler için aynı anlama geliyor. Üstelik Yunus Emre daha derin, daha değerli bir şahsiyet. Çok kitap okudum, çok yazar, çok şair tanıdım ancak Yunus Emre gibisini görmedim.”  Konuşmasının ardından Yunus Emre’nin 'Şöyle Garip Bencileyin' şiirinden bir de dörtlük okudu.

Türk dünyasını temsil ediyorum

Bir bilim insanı olarak yalnızca Türkiye’yi değil, tüm Türk dünyasını temsil ettiğine inandığını söyleyen bilim insanımız, "Nobel Ödülü’nü almaya gittiğimde Türk bayrağı rozetini ve Osmanlı tuğralı kravatımı takmıştım. Ben sadece ülkemi değil, bütün Türk dünyasını temsil ediyorum. Ben Türkiye’ye ve Türk dünyasına borcumu ödedim” dedi.

Sancar, başarısını Atatürk'e ve Cumhuriyet'e borçlu olduğunu dile getirmiş ve 2015'te kazandığı Nobel Kimya Ödülü'nü sergilenmesi için Anıtkabir'e bağışlamıştı.

Hatıra defterini imzaladı

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Elşen Bağırzade, Azerbaycanlı akademisyenler ve Bakü Yunus Emre Enstitüsü kursiyerleriyle buluşan Sancar, Bakü Yunus Emre Enstitüsü'nün hatıra defterini imzalamayı ihmal etmedi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım, Enstitü olarak bugüne dek pek çok önemli şahsiyeti ağırladıklarını ancak bugün bilim dünyasına ismini altın harflerle yazdıran, aynı zamanda mütevazılığı, vatan ve millet sevgisi ile gönüllerde taht kuran değerli bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı ağırlamaktan şeref duyduklarını ifade etti. Yıldırım, Sancar’ın Yunus Emre sevgisinden de övgüyle söz etti.