Bilge Demirköz ‘Bilimin Yükselen Yeteneği’ seçildi

Öne Çıkanlar Toplum
Bilge Demirköz ‘Bilimin Yükselen Yeteneği’ seçildi

L' Oréal’in UNESCO işbirliği ile dünya çapında yürüttüğü Bilim Kadınları Ödülleri'nde (For Women in Science) ilk kez bu yıl, Türkiye’den bir bilim kadını olarak Doç. Dr. M. Bilge Demirköz, Uluslararası Yükselen Yetenek ödülünü kazandı.

Demirköz'ün ödül kazan projesi, Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması ile ilgili. Bu alandaki çalışmalar ile uydu teknolojilerindeki radyasyon etkileri hakkında bilgi birikimi kazanılacak ve uzay sektöründe çalışmaya hazır deneyimli bilim insanları yetişmiş olacak.

Doç. Dr. M. Bilge Demirköz kimdir?


İstanbul Amerikan Robert Lisesi’nde okurken, ECIS matematik yarışması dolayısıyla gittiği Cenevre’de CERN’ü ziyaret etmesi Demirköz’ün matematik tutkusunun yanına fiziği de eklemesini sağladı. Demirköz, MIT’de fizik alanında ana dal, matematik ve müzikte de yan dal yaparak mezun oldu. Yüksek lisansını MIT’de Alfa Manyetik Spektrometresi (AMS-02) deneyinde çalışarak tamamladı ve ATLAS deneyinde çalışarak Oxford’da doktorasını bitirdi. CERN’ün kendi çalışanı olarak doktora sonrası araştırmalarına başladı. Demirköz, Cambridge Üniversitesi ve Barselona Yüksek Enerji Enstitüsü’nde de çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönerek ODTÜ’de bir laboratuvar kurdu.

Demirköz ödülle ilgili olarak "Ben bilimsel platformda yaptığım tüm çalışmalar vasıtasıyla gençleri bilimin içine çekmeye çalışan biriyim. Bu ödülün beni onurlandırması ve mutlu etmesinin yanı sıra çok başka bir anlamı daha var. Bu ödül ve bunun duyurulması gençlere bilim sevgisini aşılamak adına çok önemli. Bunun verdiği büyük motivasyonla ülkem ve ülkemin gençleri için çalışmaya, örnek olmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var felsefesinden yola çıkan L’Oréal 19 yıldır bilim kadınlarını burslarla destekliyor, bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini değiştirmek için iletişim kampanyaları yürütüyor ve bilim dünyasının yetenekli isimlerini seçerek onları bilim yolunda yüreklendiriyor.