‘Bilim İçin El Ele’ projesi ile fen bilimlerine ilgi artacak

Öne Çıkanlar Toplum
‘Bilim İçin El Ele’ projesi ile fen bilimlerine ilgi artacak

Amgen Vakfı tarafından, European Schoolnet koordinasyonunda, TED Üniversitesi işbirliği ile yürütülen ‘Amgen Teach Bilim İçin El Ele’ projesi Türkiye’de 3. yılını tamamladı. Devlet okulu ve özel okullardan Türkiye genelinde fen bilimleri öğretmenlerinin katılabildiği proje, eğitimcilerin eğitilmesi yoluyla binlerce öğrencinin fen bilimlerine ilgisini artırmayı amaçlıyor.

Öğrencilerin düşünme becerileri, akademik başarıları ve bilime karşı olan tutumlarında pozitif etkiler geliştirmeyi amaçlayan ve öğrencilere bilim ve teknoloji konularında daha iyi eğitim vererek onlara bu alanlarda kariyer yapmaya teşvik etme amacıyla düzenlenen Amgen Teach Bilim İçin El Ele projesi, 100 fen öğretmenini ağırladı.

Projenin ilk yılından itibaren pilot bölge olarak Ankara seçilmesine rağmen, Türkiye’nin farklı illerinden projeye pek çok başvuru yapıldı. Türkiye genelindeki devlet ve özel okullarından seçilen öğretmenler, klasik tarzda ders anlatımı yerine, öğrenciye bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğreten, araştırmaya yönlendiren ve sorgulatan eğitim metodlarını keşfettiler.


TED Üniversitesi bünyesinde verilen 3’er günlük eğitimler, öğretmenlerin mesleki anlamda formasyonlarını artırmayı, bu yolla öğrencilerin fen bilimlerine ilgisini yükseltmeyi hedefliyor. Atölye çalışmaları ile eğitimcilerin “nasıl öğretecekleri” konusunda belirleyici olan öğrenme ve öğretmeye dair inançları hedef alınıyor ve bunlara bağlı olarak, öğrencilerin bilim insanları gibi kendi sorularına kendi araştırmaları ile cevap aramaları ve sorgulayarak öğrenmeleri amaçlanıyor.

En fazla başvuru devlet okullarından

Siirt’ten, Van’a, Tekirdağ’dan Antalya’ya kadar pek çok ilde görev yapan biyoloji, kimya ve fen bilgisi öğretmenleri bu projeye başvurdu. Proje başladığından beri yapılan başvuruların %70 ‘i devlet okullarında görev yapan öğretmenler tarafından yapıldı. Proje, Türkiye’nin de dahil olduğu, İtalya, İrlanda, Fransa, Çek Cumhuriyeti’ni kapsayan 10 Avrupa ülkesinde uygulanıyor. Uzun vadede European Schoolnet, eğitimcilerin bakış açılarının değiştirilerek eğitim sistemi ve öğrencinin değişimini raporlamayı amaçlıyor.

Şimdiye kadar projeye katılan 400’ü aşkın fen bilimleri, biyoloji ve kimya öğretmeninin aracılığı ile binlerce öğrenciye ulaşıldı.