Bülent Epir adına 42 öğrenciye HBT Djital Abonelik Bursu

Öne Çıkanlar Toplum

Yazarımız Tanol Türkoğlu öncülük etti: ODTÜ Bilgisayar Bölümü kurucusu Prof. Dr. Bülent Epir adına, mezun öğrencileri 42 dijital abonelik bursu veriyorlar... Lise ve üniversite öğrencilerinden nerede okuduklarını belirten kısa bilgi ve Bülent Epir bursu kodu ile başvuru bekliyoruz: [email protected]

Tanol Türkoğlu bu bursu ve Bülent hocayı anlatıyor: Herkese Bilim Teknoloji Dergisi her kesimden insanları özellikle de gençleri bilim ile tanıştırmak için çeşitli projeler üretiyor. Bunlardan bir tanesi de abonelik bursu. Geçtiğimiz haftalarda Editör’ün sütununda Uzdilek Bursu haberini okuduğumda ben de yazılarımla katkıda bulunduğum dergim için bu konuda ne yapabilirim diye düşündüm ve benzer bir abonelik bursunu Bülent Epir adıyla yapmayı hedefledim: Bülent Epir Abonelik Bursu! Bülent Hoca’nın yeğeni olan arkadaşım aracılığıyla eşine ulaştık ve ismini bu çerçevede kullanma konusunda kendisinden izin istedik. Sağolsun Shirley Epir bu talebimizi olumlu karşıladı ve eşi hakkında kısa bir özgeçmiş yazmayı da kabul etti. Bayan Epir’in satırları bu yazının sonunda yer almaktadır.


Şimdilik 42 abonelik bursuna ulaştık. Düşünsenize imkanı olmayan pırıl pırıl 20, 50 veya 100 genç tam da kendi kuşağına yakışır bir modelle, HBT’nin web sitesine erişebiliyor, derginin tamamını okuyabiliyor, portaldaki diğer içerik ile haşır-neşir oluyor. Belki de bir sonraki Aziz Sancar bu gençlerin içinden çıkacak ve bunun tetikleyicisi bu minik abonelik olacak!

Bülent Epir, bize rol modeli oldu

1985 yılında üniversite birinci sınıf öğrenci olarak bölümümüze ait 1 no.lu amfiden (ki anısını yaşatmak üzere bugün artık Bülent Epir Amfisi adını almıştır) içeri biraz da çekinerek girdim. Gerçi bir yıldır üniversite öğrencisiydim ancak o ilk yılı yabancı dil öğrenerek geçirdiğimden ne branşımla ilgili ders görmüş ne de sonraki dört sene boyunca kendilerinden öğrenim göreceğim hocalarla tanışma imkânı bulmuştum.

Dersin kodunu da adını da çok iyi anımsıyorum. 122 “Mantığa Giriş”. Az sonra bir hoca yavaşça amfiden içeri giriyor ve elindeki teksir kâğıdındaki notları tahtaya yazmaya başlıyor. Amfideki öğrencilerin ses çıkarmasını, itişip kakışmasını hoşgörü ile karşılıyor. Bülent Hoca ile böyle tanışıyoruz.

Bülent Epir ODTÜ’de kendimize rol model olarak aldığımız nadir hocalardan birisiydi. Sanırım bunun özünde yatan şey öğrencilerle içten bir iletişim kurması ve onlara samimi davranmasıydı. Ondan aldığımız derslerde kötü not alıp onu üzmemek için fazladan çalışmışlığımız vardır. Hatta bir arkadaşımız onun verdiği derslerden birinden A alamamıştı da o gün bugün (aradan otuz sene geçmiş) her bir araya gelişimizde bunu yüzüne vururuz; o da her seferinde gerçekten derinden üzüntü duyar!

Bölüm başkanlığı

Bülent Hoca ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nin kuruluşunda yer almış, uzun yıllar bölüm başkanlığını da yapmıştır. Ancak İTÜ ve inşaat mühendisliği denilince de akla gelir; çünkü lisans ve yüksek lisansını buradan almıştır. Yakın zamanda İTÜ’lü bir ağabeyim ile konuşurken laf Bülent Hoca’ya geldi ve bir baktım o da kendisinden sitayişle bahsediyor. Gözlerim doldu; oturup uzun uzun onunla ilgili anılarımızı anlattık.

Bülent Hoca bizim için bir tür pamuk dede idi. Şimdi ABD’de yaşamını sürdüren bir sınıf arkadaşım daha ilk yıldan kendisine BEPİR adını taktı; kendi aramızda konuşurken ondan hep “Bepir” diye bahsettik. Mezun olduktan sonra çalıştığım ilk firmada tesadüfen küçük yeğeni ile tanıştım (kendisi de bilgisayar mühendisidir). Bu takma ismi ona da anlattım; yıllarca o da dayısı hakkında konuşurken onu hep Bepir diye andı. Torunu olsaydık mesela, kucağına oturup, minik ellerimizle yanaklarını sıkmak isterdik mutlaka. Bepir hitabı bizde o hissi yaratırdı.

Özal: Bülent hocadır, rahatsız etmeyin

Bülent Hoca’nın kendisi kadar efsane bir de arabası vardı. Markasını, modelini anımsamıyorum ama eski tip bir Amerikan otomobili idi. Rengi ise mavi. Eskişehir yolu üzerinde Bülent hoca en sol şeride geçer, sol dirseği açık camdan hafifçe dışarıda, saatte elli bilemediniz altmış kilometre hızla aracını sürerdi. İsterseniz arkasından kornaya basın, selektör yapın sizi duymaz, görmezdi. Aceleniz varsa sağından geçip gidebilirdiniz. Hatta rivayete göre Turgut Özal başbakanken konvoyu bir keresinde Bülent Hoca’nın aracının arkasına düşme gafletinde bulunmuş; koruma araçları onu bir türlü sağ şeride geçirememişler. Durumu fark eden Özal, aracı görünce “Haa Bülent Hoca’dır o, siz yanından geçin, rahatsız etmeyin” demiş.

Eşinin kaleminden Bülent Epir

Bülent Epir 1928 yılında İzmir’de doğdu. Çocukluk yılları Ankara’da geçti. Ankara Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1951 yılında yüksek lisans diploması ile mezun oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra ABD’ye giderek burada mühendis olarak görev aldı. 1956’da Fulbright bursu ile Columbia Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1964’te New York’un önde gelen firmalarında mühendis olarak görev alırken Columbia Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri konusunda eğitimler aldı.

Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ’de Bilgisayar Mühendisliği bölümünün kuruluşunda emek verdi ve bölümün başkanlığını da yaptı. Vefatına kadar devam ettirdiği öğretim üyeliği ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümündeki idari görevlerinin yanı sıra OECD projeleri başta olmak üzere Türkiye ve ABD’de pek çok projede çalıştı.

1991 yılında kaybettiğimiz Bülent Epir, eşi Shirley, oğlu Burak, gelini Ebru, torunları Yasmin ve Teoman, yeğenleri Ayşe ve Zeynep’in hatıralarında yaşamaya devam ediyor.