Çin’den Dostluk Ödülü

Öne Çıkanlar Toplum
Çin’den Dostluk Ödülü

Çin Halk Cumhuriyeti’nden Prof. Dr. Okyay Kaynak’a Çin Dostluk Ödülü verildi.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Okyay Kaynak, Mühendislik bilimleri alanında bu ödüle Türkiye’den layık görülen ilk bilim insanı. Ödül, Çin hükümeti tarafından ülkenin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş yabancı uzmanlara veriliyor.

Bugüne dek Japonya, Almanya, ABD, Singapur ve Çin’de ‘’Misafir Öğretim Üyesi’’ olarak çeşitli enstitülerde çalışmış olan Kaynak, çalışmalarıyla Çin’de bulunan Harbin Teknoloji Enstitüsü tarafından en saygın ‘’1000 İnsan’’dan biri olarak değerlendirilmişti.


30 Eylül’de yapılan törene, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Keqiang ile Başbakan Yardımcıları Zhang Gao Li ve Ma Kei de katıldı.

Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans derecesini 1969 ve 1972 yıllarında İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nden alan Okyay Kaynak 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde akademik kariyerine başladı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölüm başkanlıkları görevlerinde bulunmuş olan Kaynak halen UNESCO Mekatronik Kürsüsü Başkanlığı görevini sürdürüyor.