Doğayı inceleyen 16 bin çocuk “orman kaşifi” oldu

Öne Çıkanlar Toplum

Çocukların renkli dünyalarına katkı bulunmak, düşünsel, duygusal ve bilişsel yeteneklerini geliştirmek amacıyla hayata geçirilen Usturlab Atölye'nin Orman Kaşifleri Projesi ile 16 bini aşkın çocuk, güneş, su, hava, bitkiler, ağaçlar ve ekosistemdeki diğer canlıların dünyasında keşif dolu bir yolculuk yaptı.

Çocuklara bilim eğitimi konusunda destek vermek amacıyla Usturlab'ın kurucuları Zeynep Handan Aydoğan ve Sümeyye Ceylan, şehirleşme nedeniyle çocukların tabiattan uzaklaştığını belirterek, bunun çocuklar açısından yıkıcı sonuçlarını biraz da olsa azaltmak amacıyla Usturlab Atölye olarak projeyi geliştirdiklerini söylüyor.

"Çocuklara tabiatı sorgulayarak bakmayı öğretiyoruz"


Çocuklara tabiata daha sorgulayarak, düşünerek bakmayı öğretmeye çalıştıklarını vurgulayan Ceylan, "Orman kaşiflerinin sloganı, 'İnsan tanıdığına zarar vermez'. Çocuklar tabiatı tanımıyor, bir meşe ağacının nasıl büyüdüğünü, üzüldüğünü, üstünde milyonlarca canlı yaşadığını bilmiyor ki, birisi ona baltayı vurduğunda üzülsün." diyor.

Baharla birlikte her hafta cumartesi günleri çocukları ormana giden çocuklar eğitmenler eşl

iğinde ağaçlar, meyveler, otlar, çiçekler, böcekler gibi ekosistemi oluşturan tüm unsurları keşfederek tanıyacakları macera dolu bir yolculuk yapıyor. Hem okullardan gelen gruplar, hem de bireysel başvuru yapanlar var. Usturlab, belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyor. Beykoz Korusu, Belgrad Ormanı ve Validebağ Korusu'nda 15 kişilik gruplar halinde 2 saatlik gezi yaparak ormandaki ağaçları, bitkileri ve diğer canlıları çocuklara öğretiyor. Bu program ile geçtiğimiz yıl 8 bin çocuk orman kaşifi eğitimi aldı ve 3 yılda 16 bin çocuk orman kaşifi oldu.

Ceylan, 3 yaştan 18 yaşa kadar gruplar olduğunu, yetişkinlerden talep gelince onlar için de eğitim çalışmasını yaptıklarını aktardı.

Ormanın dünyası kutu oyunu oldu

Çocukların çevrelerine ve içinde yaşadıklara gezegene yaratıcı bir zekayla bakmalarını sağlamak için Usturlab ekibi tarafından tasarlanan "Orman Kaşifleri Ekosistem Besin Zinciri" ve "Orman Kaşifleri Tabiatın İzinde Araştırma" adlı kutu oyunları da satışa sunuldu.

"Orman Kaşifleri Tabiatın İzinde Araştırma Oyunu" dışarıda, büyük şehir parklarında ve yeşillik alanlarda takım halinde veya bireysel oynanabiliyor. Çocuklar oyundaki yönergelere göre belli bir zaman diliminde karınca yolu, ağaç dalı, çiçek, kelebek buluyor, solucan topluyor. Görevlerle ilgili ipuçları da çocukları yönlendiriyor. "Orman Kaşifleri Ekosistem-Besin Zinciri Oyunu" ise çocuk ve yetişkinlere doğal besin zinciri hakkında bilgiler sunarken eğlence ve eğitimi bir arada veriyor.

Çocuklar orman ekosistemini tanırken, bitkilerin ekosistem içindeki önemini kavrıyor. Canlıların neyle beslendiği ve o canlıyla beslenen diğer canlıların besin zinciri şeklinde tanıtıldığı oyunda, özellikle Anadolu'da yaşayan canlılar yer alıyor.

Usturlab Atölyesi

Mevcut ve yaygın eğitim sisteminin kalitesini bir adım öteye taşımak ve alternatif metotlar ile yeni nesillerin farklı bir eğitim deneyimi yaşamalarına olanak sağlamak amacıyla bir araya gelmiş eğitim profesyonellerinin hayata geçirdiği projelerden oluşuyor. Projeler, çocukların deneyimlerine, meraklarına ve çevresinde bulunan kaynaklara odaklanarak, yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedeflemekte ve eğitim müfredatının uygulanmasında yeni bir bakış açısı gösterebilmeyi amaçlıyor. Çocukların bütün derslerinde ve devamında günlük hayatlarında gelişme göstermesi için alanında uzman birçok kişiyle birlikte çalışarak bilim, sanat, astronomi, mimarlık gibi çeşitli alanlarda atölye çalışmaları sunuyor.

Kaynak: AA
Fotoğraflar: AA/İslam Yakut