Galileo’nun çizimi 400 yıl sonra Türkiye’de makineye dönüştü

Öne Çıkanlar Toplum
Galileo’nun çizimi 400 yıl sonra Türkiye’de makineye dönüştü

Bu haftaki HBT dergisinde ilginç bir konu var. Bunun çok kısa özetini veriyoruz ve ayrıca bir videosunu yayımlıyoruz.

Minyatür Model Makine ve Replika yapımcısı Ersan Doğan, Galileo’nun çizdiği Sarkaç resmini hayata geçirdi.

Tarihte zamanın ölçümü ve kontrolü üzerine yapılan araştırmalar mekanik saatleri ortaya çıkaracaktı. Ama mekanik saatlere gelinceye kadar pek çok el alet ve makine  geliştirildi. İlk mekanik saatler 1300’li yıllarda görülmeye başlandı. Dünyanın çalışan durumda bulunan en eski mekanik saati İngiltere’de Salisbury katedralinde 1386 yılında yapıldı ve o zamandan beri çalışır durumdadır. Ancak, Zaman, sürekli ve değişmeyen aralıklarla nasıl ölçülecek ve bu sürenin diğer bütün saatlerde aynı olup olmadığı nasıl kontrol edilecekti?


Ersan Doğan, HBT dergide yayımlanacak yazısında, bu amaçla pek çok çizim ve denemeler yapıldığını, Galileo’nun da (15 Şubat 1564 - 8 Ocak 1642) zamanı dakik ölçmek için bir sarkaç çizimi yaptığını belirtti. Amacı, mekanik saatlerde zamanı sabit ve düzenli ölçebilecek bir mekanizma tasarlamaktı.

Galileo’nun defterlerinde bulunan bu çizimi, Minyatür Model Makine ve Replika yapımcısı Ersan Doğan hayata geçirdi. Geniş öyküsüsü HBT’nin bu haftaki 37.sayısında. Bilimsel geçmişi ve sarkaç üzerine bilgi. Ayrıca Ersan beyin yaptığı sarkaç ile ilgili videoyu da aşağıdan izleyebilirsiniz.