Geleceğin mucitleri yarıştı

Toplum
Geleceğin mucitleri yarıştı

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu 6. sınıf öğrencileri Emre Ergene ve Arda Kançal kodlamasını ve tasarımını yaptıkları Sosyal Robot Emar ile Eğitimde E-Dönüşüm Proje Yarışması'nda birinci oldu.

Türkiye genelinde çok sayıda akademisyen ve yetişkinin katıldığı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) işbirliği ile gerçekleştirilen Eğitimde E-Dönüşüm Proje Yarışmasında, “Robotla Öğrenme ve Kod Öğrenme” kategorisinde “Sosyal Robot EMAR” projesi ile birinci olan 6. sınıf öğrencileri Emre Ergene ve Arda Kançal İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleştirilen törenle ödüllerini aldı.

Sosyal Robot Emar, teknolojik uygulamaların eğitim ortamlarına öğrenci eliyle yansıtılmasını sağlamayı ve sosyal bilgiler ders içeriğini 5 ve 6. sınıflar düzeyinde dikkat çekici ve eğlenceli hale getirmeyi hedefliyor.


“Bizler teknolojiyi çok seviyoruz. En zorlandığımız, akılda kalması zor bilgileri bu sayede hem büyük bir merak hem de hevesle öğreniyoruz” diyen proje ortağı öğrencilerden Emre Ergene modelleme yönetimini kullanarak kendi eğitim materyallerini tasarladıklarını ifade etti.

Sosyal Robot Emar’ın diğer proje ortağı Arda Kançal ise aynı zamanda Robotik Kulübü'nde de kodlama ve robot yapımı çalışmalarına sürdürdüklerini, bu projeyle de öğrendiklerinin kalıcılığını sağladıklarının altını çizdi.

Sosyal robot EMAR ne işe yarar?

Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin Robotik Kulübü dersinde edindikleri donanımı Sosyal Bilgiler dersinde öğrendikleri bilgiler ile birleştirerek tasarladıkları Sosyal Robot Emar ile öğrencilerin ülkemizde yetişen tarım ürünlerinin ve çıkarılan madenlerin yerlerini öğrenmesinde kullanılıyor.

Sosyal Bilgiler dersinde ülke ekonomisine ilişkin derslerde öğrendikleri “Ürettiklerimiz” ve “Kaynaklarımız” temasından yola çıkan ve Sosyal Robot Emar’ı tasarlayan öğrenciler, Türkiye’nin 7 bölgesine uygun 7 renk sensörü kullanarak o bölgenin ürettiği tarım ürünleri ve maden kaynaklarına ulaşmayı hedefliyor. Türkçe olarak kodladıkları robot küçük ve hassas parçalardan oluştuğu için 5. sınıf ve üzeri düzeyde kullanılabiliyor.