Paraguay bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi oldu

Öne Çıkanlar Toplum

Dünya çapındaki halkların, duygusal refahı hakkında yayınlanan yeni bir rapor, dünyanın en mutlu ülkesinin Paraguay olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye ise en mutsuzlar arasında.

Dünyanın en mutlu ülkeleri Arjantin, Brezilya ve Paraguay'ın sınırlarından geçen Iguazu Şelaleleri

Raporda ayrıca, üst üste iki yıldır ilk sırada yer alan Paraguay en mutlu ülke olarak belirlendi. En mutsuz ülke ise Yemen'di.

Araştırmacılar anketi telefonla ya da 15 yaş ve üstü kişilerle yüz yüze görüşmeler yaparak tamamladı. Gallup, 2015 yılındaki en az mutlu ülke olan Suriye'nin bu yıl ankete dahil edilmediğini çünkü sürmekte olan iç savaşın bir güvenlik meselesi olduğunu belirtti.


Araştırmacılar, katılımcıların olumlu deneyimlerini değerlendirmek için bir gün önce iyi dinlenip dinlenmedikleri, kendilerini saygın hissedip hissetmedikleri ve kendi kendilerine eğlenip eğlenemedikleri gibi sorular sordu. Olumsuz deneyimler için ise, bir gün önce fiziksel ağrı, endişe, üzüntü, stres ve öfke duygusu hissedip hissetmedikleri soruldu. Gallup, bu sonuçları her ülke için genel bir skor belirlemek için kullandı.

Dünyanın en mutlu ülkeleri

Dünya çapındaki insanların yüzde 70'inden fazlası gülümsediğini ya da çok güldüğünü, insanların ona saygılı davrandığını, keyifli ve iyi dinlenmiş hissettiğini bildirdi. Rapora göre, "bölgedeki kültürel eğilimlerin hayatın pozitif yönlerine odaklanması" nedeniyle Latin Amerika ve Güney Amerika, dünyanın en mutlu ülkelerinden birçoğuna ev sahipliği yapıyor. Olumlu deneyim puanlarıyla dünyanın en mutlu ülkeleri şunlar:

  1. Paraguay, 84
  2. Kosta Rika, 83
  3. Panama, 82
  4. Filipinler, 82
  5. Özbekistan, 82
  6. Ekvator, 81
  7. Guatemala, 81
  8. Meksika, 81
  9. Norveç, 81
  10. Şili, 80
  11. Kolombiya, 80

Rapora göre ABD, Lüksemburg, Almanya, Bolivya, Brezilya, Avusturya, İngiltere, Mali ve Güney Afrika gibi diğer sekiz ülke ile benzer şekilde 75 puan aldı ve 38. sıraya yerleşti.

Çatışmaların yaşandığı Ukrayna, Irak, Yemen ve Türkiye gibi ülkelerde olumlu duyguların en düşük seviyede olduğu bildirildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ülkeler pozitif deneyim endeksinde en düşük sıralamaya sahip ancak Gallup, bu bölgelerdeki altı ülkede 2016 yılında ortalamanın üstünde bir mutluluk olduğunu bildirdi. 2016'da pozitiflik oranının en düşük olduğu ülkelerden bazıları da Sovyet sonrası devletler oldu.

En stresli, en üzgün, en öfkeli

Irak, 58 puanla en yüksek olumsuz endeks skoruna sahip. Son yıllarda Irak beşinci kez listede birinci sıraya yerleşti.

Yunan katılımcıların yüzde 67'si çok stresli bir gün geçirdiğini söyledi ve bu değerler ile Yunanistan, en stresli ülke oldu. Bunun yüksek işsizlik oranları nedeniyle olabilir. Savaşla parçalanmış Orta Afrika Cumhuriyeti en kaygılı, İran en öfkeli ve Liberya en üzgün ülke oldu.

Rapora göre Kırgızistan, 12 puan ile en düşük negatiflik puanına sahip. ABD ise Dominik Cumhuriyeti, Arjantin, Makedonya ve Güney Afrika ile benzer şekilde 32 puan aldı ve 57. sırada yer aldı.

Gallup, dünya genelinde insanların yüzde 36'sının endişe duyduğunu; yüzde 35'inin stresli olduğunu, yüzde 30'unun da fiziksel ağrı hissettiğini belirtti.

Olumsuz deneyimleri en çok olan ülkeler:

  1. Irak, 58
  2. Güney Sudan, 55
  3. İran, 52
  4. Liberya, 52
  5. Orta Afrika Cumhuriyeti, 48
  6. Togo, 48
  7. Çad, 47
  8. Sierra Leone, 47
  9. Uganda, 46
  10. Gabon, 43

Genel olarak, Ekvator, El Salvador ve Liberya 2016'daki en duygusal ülkelerdi ve bu ülkelerdeki 10 kişiden, 6’sı bir gün önce yoğun olumlu ya da olumsuz duygular yaşadıklarını söylüyordu. Rusya ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ise 10 kişiden sadece 4’ü önceki gün, ankette sorulan duyguların herhangi birini yaşadığını belirtti. Bu ülkeler anketin en az duygusal ülkeleri oldu.

Kaynak: www.livescience.com/59633-2017-report-on-world-happiness.html