Eğitimde yine büyük çöküş…PISA bakın neler söylüyor

Öne Çıkanlar Toplum
Eğitimde yine büyük çöküş…PISA bakın neler söylüyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) kapsamında üç yılda bir gerçekleştirdiği PISA 2015 sonuçlarını duyurdu. Programda, öğrenciler fen, matematik ve okuma becerileri kategorilerinde değerlendirildi.

Programa 72 ülke katıldı ve katılan tüm ülkelerin her kategoride başarı puanı ortalaması alınarak bir OECD ortalaması oluşturuldu. Türkiye 2012 yılında da olduğu gibi yine listenin son sıralarında yer aldı. Singapur ise hem fen, hem matematik hem de okuma becerilerinde ilk sıranın sahibi oldu.

Puan                          Türkiye                      OECD ortalaması


Fen bilimleri              425                             493

Matematik                 420                             490

Okuma becerileri      428                             493

Türkiye her kategoride belirlenen ortalamanın altında kaldı. Lübnan, Dominik Cumhuriyeti, Katar, Gürcistan, gibi ülkeleri geçerek, sonuncu olmaktan kıl payı kurtuldu.

Hiç ilerleme kaydedebildik mi?

2012 yılında yayınlanan PISA sonuçlarında göre Türkiye 65 ülke arasında matematikte 44, fen bilimlerinde 43’üncü, okuma becerilerinde ise 41'inci sırada yer almıştı. Bu yıl Türkiye okuma becerileri alanında 5 sıra ilerleyerek 37.’liğe, fen bilimlerinde de 2 sıra ilerleyerek 41.’liğe yükseldi. Fakat Matematikte 1 sıra gerileyerek 45.’liğe düştük. Genel sıralamada ise, 2012 yılına göre bir değişim gözlenmedi ve 45. sırada kaldık.

Bu yıl Türkiye’nin sıralaması iki kategoride yükseldi ancak tüm kategorilerde puan ortalamaları 2003 yılından bu yana OECD ortalamasının altında. Tüm ülkeler göz önüne alındığında, PISA raporu başarısızlığımız net bir şekilde ortaya koyuyor.

Başarısızlığın sebebi ne?

Türkiye yıllardır, öğrenci becerilerini değerlendiren programlarda son sıralarda yer alıyor. Durum değerlendirmesi yapan eğitimciler, sorunun hala eski anlayışlarla devam eden eğitim sisteminden kaynaklandığını belirtiyor. Türkiye uzun yıllardır içerik temelli öğretim metoduyla eğitim veriyor. Fakat PISA sonuçlarına baktığımızda, öğrenci merkezli eğitim veren ülkelerinin üst sıralarda yer aldığını görüyoruz. Öğrenciler henüz çok geç olmadan, teknolojik gelişmelere adapte edilmeli ve araştırma yapmayı öğrenmeliler. Aksi takdirde, şu an öğrenci programlarında değerlendirilen çocuklar, iyi eğilemezlerse gelecekte karanlık bir Türkiye bizi bekliyor olabilir.