Rahmi M. Koç Bilim Ödülü Prof. Dr. Aydoğan Özcan’a

Öne Çıkanlar Toplum
Rahmi M. Koç Bilim Ödülü Prof. Dr. Aydoğan Özcan’a

Koç Üniversitesi, bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin yetiştirdiği yurt içinde veya dışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek üzere, “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” programını başlattı.

Ödül programı, Türkiye’yi tüm dünyada başarıyla temsil eden, genç yaşlarında alanlarındaki gelişmelere yön veren, birer lokomotif vazifesi üstlenmiş bilim insanlarımızı özverili çalışmaları nedeniyle kutlamak ve onları teşvik edebilmek amacıyla oluşturuldu.

Program kapsamında bu yıl ilk kez verilen ödül, “Fen, Mühendislik ve Tıp” alanında dünya çapında ses getiren çalışmaları ile Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın oldu. 5 Aralık Pazartesi akşamı gerçekleştirilen törende, Özcan ve çalışmaları hakkında kısa bir film de gösterildi.


Özcan, hesaplamalı görüntüleme, mikroskopi ve fotonik alanlarında üst düzey temel bilimsel çalışmalarının yanı sıra teletıp, mobil algılama ve teşhis uygulamaları konusunda yenilikçi teknolojiler geliştirdiği için ödüle layık görüldü. Halen Kaliforniya Üniversitesi (Los Angeles) ve Howard Hughes Sağlık Enstitüsü’nde profesör olarak görev yapan Prof. Dr. Aydoğan Özcan, başarılı çalışmaları nedeniyle 2012 yılında Popular Science dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilmişti.

Törende konuşma yapan Ömer M. Koç, şunları söyledi: “Amacımız, ülkemizde uluslararası nitelikte, yaratıcı, bağımsız ve objektif düşünebilen liderlik vasıflarına sahip yetkin mezunlar verecek; özgür düşünceyle bilimin sınırlarını zorlayarak, Türkiye ve insanlığa hizmet edecek örnek bir üniversite kurmaktı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister…’ sözünü düstur olarak kabul edip yıllar içinde bilimsel ve akademik çalışmalarıyla hür düşüncenin beşiği hâline geldi. Günümüzde ülkelerin sınırları olsa da; bilgi sınır tanımıyor. Sınırların kalktığı dijital çağda, dünyanın herhangi bir yerindeki bilimsel çalışmayla elde edilen bilgi ve teknolojik gelişme, tüm dünyaya ışık tutuyor. Bizlere düşen de, insanlık için bu denli önemli bilgiyi üreten, bunun için yılmadan çalışan tüm bilim insanlarına, bilime gönül verenlere gerekli zemini oluşturup, icap eden desteği vermektir.”

Bu yılki Seçici Kurul’da, dünyanın en önemli kurumlarından Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil (Harvard Üniversitesi), Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız (Georgia Teknoloji Enstitüsü), Prof. Dr. Ali Erdemir (Argonne Ulusal Laboratuvarı), Prof. Dr. Ataç İmamoğlu (ETH Zurich) görev yaptı.

Prof. Dr. Aydoğan Özcan kimdir?

Kaliforniya Üniversitesi (Los Angeles) ve Howard Hughes Sağlık Enstitüsü’nde profesör olarak görev yapan Aydoğan Özcan, Kaliforniya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne bağlı Biyo-ve Nano-Fotonik Laboratuvarı’nı yönetiyor ve Kaliforniya Nano Sistemleri Enstitüsü’nde yardımcı direktör olarak çalışmalarını yürütüyor. 33 adet yayımlanmış patenti ve 20’den fazla onay bekleyen patent başvurusu olan Özcan’ın bir kitabı ve önde gelen hakemli dergi ve konferanslarda yayımlanan 450’den fazla makalesi bulunuyor.

Uluslararası Fotonik Topluluğu (SPIE), Amerikan Optik Topluluğu (OSA) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) asli üyesi olup, hesaplamalı görüntüleme, algılama ve tanı konularına yaptığı üstün katkılardan dolayı:

“US Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers”, “International Commission for Optics Prize”,  “Photonics Society Early Career Achievement Award”, “Biophotonics Technology Innovator Award”, “Army Young Investigator Award”, “NSF CAREER Award”, Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından verilen “NIH Director’s New Innovator”, “Navy Young Investigator”,  “Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Fotonik Topluluğu Genç Araştırmacı Ödülü”, “National Geographic Emerging Explorer”, “National Academy of Engineering, Grainger Vakfı Frontiers of Engineering Ödülü” ve “MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) 35 Yaş Altı Araştırmacı” ödülü gibi alanlarında en prestijli ödüllere layık görülmüştür.