SPaRC 5665 Robotics Takımı ABD yolcusu

Öne Çıkanlar Toplum
SPaRC 5665 Robotics Takımı ABD yolcusu

Türkiye’de kim bilir kaç nesil “Japonlar bunu da yaptı” başlıklarıyla duyurulan robot haberlerini okuya okuya büyüdü. Şimdiki gençler bir neslin hayalini kurduğu robotları gözü kapalı üretiyor. Hatta robotçu gençlerimizin ünü sınır ötesine ulaştı.

Lise öğrencisi Alara Güler, geliştirdiği tarım robotunun Tayvan’da dünya ikincisi olmasının ardından aralarında SPaRC 5665 Ekibi ile birlikte Los Angeles yolcusu.

ABD’de 8 binden fazla takımla yarışacaklar


Robert Koleji, Saint Pulcheire, Ulus Özel Musevi Lisesi, Maltepe Anadolu Lisesi, Muğla Yönelt Okulları, Enka Teknik Okulları, Koç Lisesi ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nden 83 öğrenci ve 10 öğretmenin oluşturduğu SPaRC 5665 Robotik Takımı, Mart ayı sonunda ABD’de 8 binden fazla takımla yarışacak.

Nasa ve Google yakından takip ediyor

Yarışmanın kuralı gereği 6 hafta gibi kısa sürede robot hazırlayan gençler NASA, Google ve dünyanın önde gelen şirket ve üniversiteleri tarafından da yakından takip ediliyor.

First ve FRC nedir?

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) 1989 yılında mucit Dean Kamen tarafından kuruldu. Amacı gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki ilgisini arttırmaktı. Manchester, NH merkezli olan ve kâr amacı gütmeyen vakıf, gençlere bilimi, teknolojiyi, matematiği ve mühendislik gibi alanlarda geleceğin liderlerine erken yaşlarda bir alt yapı sunmayı hedefliyor.

First Robotics Competition (FRC) ise, First Vakfı tarafından her sene, 9-12. sınıflar için düzenlenen bir robotik yarışma. Takımlar, her yıl bir tema çerçevesinde, yaptıkları robotlarla belirli görevlerin üstesinden gelmeye çalışıyorlar. Yarışma teması her sene vakıf tarafından belirleniyor.

İlk FRC 1992’de New Hempshire’de bir spor salonunda 28 takımın katılımı ile gerçekleşmiş. Şimdi ise ABD, Kanada, İsrail, Meksika, Avustralya, Türkiye, Çin, Brezilya, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Hollanda, Şili, İngiltere, Tayvan, Singapur ve BAE’nden 250 binden fazla öğrenci FRC’ye katılıyor.