Uluslararası IPNI Bilim Ödülü’nün sahibi İsmail Çakmak oldu

Öne Çıkanlar Toplum
Uluslararası IPNI Bilim Ödülü’nün sahibi İsmail Çakmak oldu

Uluslararası Bitki Beslenmesi Enstitüsü IPNI tarafından tarafından verilen, 2016 IPNI Bilim Ödülü’ne Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çakmak layık görüldü. Çakmak, geçtiğimiz ay Dünya Bilimler Akademisi’nin (TWAS) dokuz alanda verdiği ödüllerden, 2016 Tarım Bilimleri Ödülünün de sahibi olmuştu.

Ziraat alanındaki yoğun çalışmalar yürüten Çakmak, 12 yıldır tarım alanında dünya çapında dikkat çeken bir projenin de ekip lideri.

IPNI Başkanı Dr. Terry Roberts Çakmak’ı başarısından ötürü tebrik ederken, “Dr. Çakmak, gelişmekte olan ülkelerde gizli açlık sorununu gidermeye yönelik araştırmalarıyla  önemli bir rol oynamış ve bu alandaki bilgi birikimine büyük katkılarda bulunmuştur. Tahılların çinko bakımından zenginleştirilmesi  yönündeki çalışmaları uluslararası  düzeyde takdir toplamaktadır” diye konuştu.


Çakmak'a plaketinin yanı sıra 5.000 USD tutarında nakit ödül takdim edilecek.

IPNI ve IPNI Bilim Ödülü nedir?

Uluslararası Bitki Besleme Enstitüsü (IPNI), insanlık yararına bitki beslemesinin sorumlu yönetimine adanmış kar amacı gütmeyen, bilim temelli bir organizasyonu. IPNI Küresel bir organizasyon olarak, dünyanın giderek artan gıda, yakıt, lif ve yem ihtiyacına yönelik girişimlerde bulunuyor ve araştırma programları yürütüyor.

Araştırma, yaygınlaştırma ve eğitim alanlarında  üst düzeydeki  başarılara verilen IPNI Bilim Ödülü ise, bitki besinlerinin etkin kullanımı ve bitkisel verimi arttırma konularına odaklanıyor. Son dokuz yıldan beri her yıl  bir araştırıcıya verilen ödülü geçen yıl Kanada’dan  Dr. Cynthia Grant kazanmıştı. Kazananlar uluslararası uzmanlardan oluşan bir kurul tarafından seçiliyor.