Kuş tüyü, pullar ve kıllar – hepsi aynı atadan

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Kuş tüyü, pullar ve kıllar – hepsi aynı atadan

Kuşların, sürüngenlerin ve memelilerin dış görünüş özellikleri birbirine pek benzemez. Kuşların tüyleri, sürüngenlerin pulları ve memelilerin ise kılları vardır. Ama bu üç cilt örtüsü arasında bir bağlantı var, çünkü bunların hepsi ortak bir sürüngen ataya uzanıyor.

İsviçreli evrim biyologlarının Science Advances dergisindeki yazılarına göre, tüyler, pullar ve kıllar erken gelişim evrelerinde “özdeş moleküller ve mikro anatomik özellikler” yansıtıyor. Memeli kılları ve kuş tüyü, embriyo gelişimi sırasında benzer yapıdan türüyor.

Plakod olarak bilinen bu yapı glandüler hücrelerdeki epidermisin bölgesel kalınlaşmasıdır. Ancak bugüne kadar sürüngenlerde plakodun varlığı bilinmiyordu. Kuşlar ve memeliler evrim sürecinde çeşitli sürüngen soylarından geliştikleri için birçok evrim biyoloğu, bu iki hayvan grubunun birbirinden bağımsız olarak plakod geliştirdiğini düşünüyordu diyor Cenevre Üniversitesi bilim insanları.


Fakat Yale Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi 2015 yılında, sürüngen pullarının, kılların ve tüylerin gelişimleri sırasında ortak moleküler özelliklere sahip olduklarını saptamışlardı. Michel Milinkovitch ile çalışan araştırmacılar ise şimdi bu üç farklı cilt örtüsünün ortak bir ata sürüngene uzandığını gösterdiler. Yeni araştırma, Amerikalı ekibin çalışmasını tamamlayan yeni veriler sunmakla kalmayıp, mikro anatomik koşulları da ortaya koyuyor. Araştırmacılar özellikle de timsah ve yılan embriyolarına odaklanmışlar.

Ayrıca bir kertenkele türü olan sakallı ejderin (Pogona) çeşitli varyantlarını da ayrıntılı bir şekilde incelemişler. Çalışma sırasında, kılların ve tüylerin gelişiminde saptananlarla özdeş olan yeni moleküler özellikler tespit edilmiş. Sürüngenler de memelilerdeki ve kuşlardaki plakodlara sahip diyor Milinkovitc. Bu da bu üç cilt örtüsünün homolog olduğu anlamına geliyor: sürüngen pulları, tüyler ve kıllar görünüş olarak bu kadar farklı olmalarına rağmen ortak sürüngen atanın pullarından gelişmiş.

Kaynak: http://advances.sciencemag.org/content/2/6/e1600708