Colima yanardağı patlaması yakın çekimi

Video Yerküre

Meksika'da ‘Ateş Volkanı’ olarak da bilinen Colima Yanardağı geçtiğimiz Ocak ayında birkaç saat arayla 3 kez patlamıştı. Ülkenin batısındaki Jalisco eyaletine bağlı 3 bin 800 metre yüksekliğindeki volkanik dağ, Ekim ayından bu yana daha faal durumda.

Ateş volkanı, Colima Üniversitesi'ndeki Volkan Gözlemevi tarafından izleniyor. Üniversitede oluşturulan bir gözlem takımı, dağın faaliyetlerini yorumlayarak, analiz ediyor.  Geçen yıl kurulan web kameraları ile yanardağın volkanik aktivitelerini gerçek zamanlı olarak görüntüleyebiliyorlar. Buhar çıkışında artış gözlemlendiğinde gerekli tedbirler alınıyor. Hem Colima hem de diğer aktif yanardağların görüntüleri www.webcamsdemexico.com adresinde yayınlanıyor.

"Pasifik Ateş Çemberi" adı verilen deprem ve volkan kuşağında yer alan Meksika'da 3 binden fazla volkan bulunurken bunlardan sadece 14 tanesi aktif olarak tanımlanıyor. Meksika'nın 690 kilometre batısında yer alan Ateş Volkanı, ülkenin en aktif volkanlarından biri. Söz konusu yanardağın 16. yüzyıldan bu yana en az 40 kez faaliyete geçtiği biliniyor.


Bölgede sık yaşanan volkanik aktiviteler nedeniyle yakındaki yerleşim birimleri birçok kez tahliye edildi. Yanardağda 1991 yılında, 1998 ve 1999 yılları arasında ve 2001’den günümüze kadar birçok kez volkanik patlama yaşandı.

Son yıllardaki en büyük patlama ise 24 Mayıs 2005 tarihinde meydana gelmişti. Bir kül bulutu, volkan üzerinde 3 km’den fazla yükselmiş ve uydu izleme sistemi patlama sonrası bu kül bulutunun 200 kilometrelik bir alana bir saat içinde yayıldığını bildirmişti.