Dünyaca ünlü jeologlar İTÜ’deydi

Öne Çıkanlar Yerküre
Dünyaca ünlü jeologlar İTÜ’deydi

Yerbiliminin iki önemli ismi Irina Artemiev ve Hans Thybo, kıtaların tektonik hareketleri ve taş kürenin yapısı ile ilgili araştırmalarını ve mesleki deneyimlerini paylaşmak üzere İstanbul Teknik Üniversite’sinde akademisyenlerle bir araya geldi.

İTÜ İhsan Ketin Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Avusturya Bilimler Akademisi'nin muhabir üyesi, Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal'dan sonra bu akademiye seçilen ikinci Türk olan Maden Fakültesi ve Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Celâl Şengör de katıldı.

Tektonik problemlerin çözümüne Türkiye’den katkı


Başta Avrupa olmak üzere, kıtaların tektonik hareketleri üzerine yoğun araştırmalar yapan Hans Thybo sunumunda şu bilgilere yer verdi: “Günümüzde ve geçmişte gelişimi henüz iyi anlaşılamayan rift havzalarının (genişleme tektoniğine bağlı) jeofizik yöntemlerle çözümüne yönelik bazı çok önemli ipuçları bulunmaktadır. Bugünkü sunumumda özellikle sismolojik çalışmaların, yer kabuğunun tektonik ve magmatik evrimindeki rolünün önemine dikkat çekmek istedim. Türkiye gibi önemli aktif ve pasif rift havzalarının bulunduğu ve hızlı bir biçimde açılan (Ege Denizi, Karadeniz) bulunduğu alanlarda, benzer multidisipliner çalışmaların yapılacak olması, birçok tektonik problemin çözümüne katkıda bulunacağı kanısındayım.”

“Taş kürenin yapısı hakkında çok güvenilir yeni ipuçlarına ulaştık”

Irina Artemieva, kratonik taşkürenin yapısı ve geçirdiği evreleri anlattığı konuşmasında şöyle dedi: “Yerbilimlerindeki en önemli konuların başında yer kabuğunun ve litosferin (taş kürenin) içyapısının – kalınlığının anlaşılması gelmektedir. Yerkabuğunun milyon yıllar içindeki evrimi söz konusu olduğunda bunu bilmek zordur. Yeryüzünün farklı alanlarında (Güney Afrika, Batı Sibirya) yaptığımız modelleme çalışmaları aracılığıyla artık bu probleme daha iyi yaklaşım getirmekteyiz. Elmas oluşumlarının yaygın olduğu kimberlit sokulumlarının (pipoların) bulunduğu alanlarda taş kürenin yapısı hakkında çok güvenilir yeni ipuçlarına ulaştık.”

Hans Thybo kimdir?

Kopenhag Üniversitesi Jeoloji ve Jeografi Bölümü’nde profesör ve Centre for Earth Evolution and Dynamics’de “Konuk Araştırmacı” olarak çalışan Thybo, aynı zamanda Avrupa Yerbilimleri Birliği (European Geosciences Union - EGU) Başkanı ve Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi (Royal Danish Academy of Sciences and Letters) Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Irina Artemieva kimdir?

Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Yönetimi Departmanı Jeoloji Bölümü öğretim üyesi olan Artemieva, aynı zamanda Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi (Royal Danish Academy of Sciences and Letters), Amerika Jeoloji Topluluğu (America Geology Society), Avrupa Bilimler Akademisi (European Academy of Sciences) ve Londra Kraliyet Astronomi Topluluğu’nda (Royal Astronomical Society London) seçilmiş üye olarak görev yapmaktadır.