10 bin mülteci genç kod yazma eğitimi alacak

Öne Çıkanlar Teknoyaşam Toplum
10 bin mülteci genç kod yazma eğitimi alacak

“Mülteci Kod Haftası” kapsamında yüzlerce kod yazma atölyesi ve online eğitim kursu ücretsiz olarak düzenlenecek. Bu kapsamda, Türkiye ve Orta Doğu’da 10 binden fazla genç dijital ekonomiye destek olabilmek için kod yazma eğitimi alacak.

Birleşmiş Milletler (BM)’in ilk kez organize ettiği İstanbul Dünya İnsani Zirvesi’nde SAP ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNCHR) ,”Mülteci Kod Haftası” girişimlerine dair işbirliklerini duyurdu. Bu kapsamda, 8 ila 24 yaş arasındaki mülteci gençler için 15 – 23 Ekim 2016 tarihleri arasında yüzlerce kod yazma atölyesi ve online eğitim kursu ücretsiz olarak düzenlenecek. Bu atölyeler ve kurslar sayesinde Türkiye ve Orta Doğu’da 10 binden fazla genç dijital ekonomiye destek olabilmek için kod yazma eğitimi alacak.

Dünyanın 1940’tan beri şahit olduğu en zorlu mülteci krizi sebebiyle mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin üstlendiği ağır yükü hafifletmek için UNHCR’in özel sektöre yaptığı destek çağrısına cevaben SAP, Mülteci Kod Haftası programını hayata geçirmeye karar verdi. UNHR işbirliğiyle yürütülen program, SAP Mülteci Yardım Programı’nın da en önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor.


Kod haftası kapsamında genç yaştaki katılımcılar basitleştirilmiş kod platformu olan Scratch’ı öğrenecek. Daha ileri yaştaki katılımcılar ise HTML, CSS, Javascript, PHP ve SQL ile web sitesi yapmayı öğrenirken, SAP Business One kurumsal yazılımı hakkında ön bilgi alacak.  Potansiyel olarak işe başlamaya hazır bilgisayar mühendisleri yetiştirilecek olan bu 15 haftalık kod yazma eğitim kampına katılım fırsatı yakalayacak. SAP halen bu program için kod eğitmenlerini eğitiyor ve online eğitimler için özel bir openSAP platformu kuruyor.

Bu programın ekonomik faydaları göz önüne alındığında Uluslararası Para Fonu (IMF)  mültecilerin topluma başarılı entegrasyonu ile 2020’ye kadar Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye gibi mültecilere ev sahipliğ yapan ülkelerin GSYİH’sinin yüzde 1 oranında artabileceğini düşünüyor. Open Political Economy Network (OPEN) ise mültecilere yapılan her 1 Euro’luk desteğin, meslek, ticaret, yatırım ve inovasyon aracılığıyla beş yıl içinde 2 Euro’luk ekonomik fayda sağlayabileceğini belirtiyor.

Ekim ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek Mülteci Kod Haftası, SAP ve UNHCR tarafından organize edilecek ve yerel yönetimler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, eğitim kuruluşları, Galway Education Centre ve RebootKamp gibi şirketlerin de katkılarıyla yürütülecek.