Mikro robotlar 2 tonluk aracı çekti

Öne Çıkanlar Teknoyaşam
Mikro robotlar 2 tonluk aracı çekti

Toplam ağırlıkları 100 gramı geçmeyen 6 adet mikro robot, 1800 kilogram ağırlığındaki bir arabayı hareket ettirmeyi başardı.

Stanford Üniversitesi Biyomimetik Araştırma Laboratuvarında bir grup araştırmacı kendi ağırlıklarının yüzlerce kat fazlasını çekebilen mikro robotlar tasarladı. Robotların ağır nesneleri çekebilmesine olanak sağlayan teknoloji, yüzeylere tutunma kabiliyetleri ile ünlü geko türü kertenkelelerden ilham alıyor.

tonn

Geko türü kertenkeleler özel ayak yapıları sayesinde pürüzsüz dikey yüzeylerde rahatça ilerleyebilir.

Geko kertenkelelerinin ayak tabanlarının özel yapısı, pürüzsüz dikey yüzeylerde bile ilerlemelerine olanak sağlayarak araştırmacılar için her zaman ilham verici olmuştur. MicroTugs adı verilen yeni tür mikro robotlarda ise araştırmacılar geko kertenkelelerinin ayaklarının özel yapısını takım çalışması konusunda en iddialı canlıların, karıncaların davranışları ile birleştirmeyi hedeflemiş. Ortaya çıkan ürün ise araştırmacıların deyimiyle mikro robotların küçük dünyası ile tezat oluşturarak onları insan seviyesinde etki gösterebilen makinelere dönüştürüyor.


Projenin yürütücülerinden David Christensen yapılan işi "Takım dinamiklerini göz önünde bulundurarak, yalnızca birey olarak değil; karıncalar gibi her biri ayrı ayrı süper güçlü olan bireylerden birlikte çalışabilen bir takım oluşturmak" şeklinde özetliyor.

Mikro robotların hem yatay yüzeylerde hem de dikey yüzeylerde çalışabilen iki farklı türü mevcut. Dikey cam yüzeylerde çalışabilen 9 gram ağırlığındaki robotların her biri yaklaşık 1 kilogram ağırlığı taşıyabiliyor. Christensen'e göre bu, bir fil taşıyarak bir gökdelene tırmanmaya eş. 12 gram ağırlığa sahip yer tipi olanların ise altısı bir araya gelip iki tonluk bir arabayı çekebiliyor.

tonnn

Araştırmacılar, birçok mikro robot türü denedikten sonra, en başarılı olanın hem ilerleyebilen hem de yüzeye iyi tutunabilen mikro robotlar olduğuna karar vermiş.

Yatay yüzeylerde çalışan robotlar, basitçe, ilerlemeyi sağlayan bir çift tekerlek ve tutunmalarını sağlayan yapışkan bir tabana sahip. Çekilecek nesne robota bir ip ile bağlanıyor. Tekerlekleri yardımı ile yeterli mesafeyi kat eden robot tekerleklerini havaya kaldırarak yapışkan tabanı ile zemine tutunuyor, ardından gövdesinde yer alan bir makara ipi sararak cismi bir miktar çekiyor. Tekerleklerin tekrar devreye girmesi ile robot zeminden ayrılıp bir miktar daha ilerleyerek aynı işlemi tekrar ediyor. Bu sayede robot ve nesne adım adım ilerlemiş oluyor. Dikey yüzeylerde ise tekerlekler yerine robotlar birbirinden ayrı iki yapışkan ayağı birbiri ardına yüzeye tutturarak ilerliyor.

Geliştirilen teknoloji ile daha büyük robotların bir gün çok ağır nesneleri şantiyelerde veya afet bölgelerinde taşıyabileceği öngörülüyor. MicroTugs projesi mayıs ayında Stockholm'de düzenlenecek Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı'nda (ICRA) tanıtılacak.

 

Seyit Zor / Twitter @vaybesuperim
Kaynaklar:
1. http://www.nytimes.com/2016/03/14/technology/modeled-after-ants-teams-of-tiny-robots-can-move-2-ton-car.html?_r=0
2. http://www.huffingtonpost.com/2015/04/27/gecko-power-robots_n_7157692.html
3. http://www.bbc.com/news/technology-32495269
Görseller:
Flickr, Yoppy (CC BY 2.0), bdmlstanford, Karen Ladenheim