Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’na BAU Tıp Bilim Nişanı

Öne Çıkanlar Sağlık Toplum
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’na BAU Tıp Bilim Nişanı

Dünyanın önde gelen organ nakli otoritelerinden biri kabul edilen “Karaciğer nakli yapan ilk Türk doktor” unvanına sahip Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’na Bilim Nişanı verildi.

Organ nakli ve çocuk cerrahisindeki başarılarıyla dünya çapında tanınan, bugüne dek iki binden fazla karaciğer nakline imza atan ve literatüre giren çalışmalarıyla tıp dünyasında adından sık sık söz ettiren Prof. Dr. Kalayoğlu, tıp alanına yapmış olduğu katkıları nedeniyle Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından bu yıl 6. kez verilen bilim nişanına layık görüldü.

Törende, tıp camiasının önde gelen isimleri ile Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nun ailesi ve dostları da vardı.


“Cennetin sizin organlarınıza ihtiyacı yok”

Prof. Dr. Bingür Sönmez’in de anılarını anlattığı törende Prof. Dr. Kalayoğlu “Karaciğer Naklinin Dünü, Bugünü ve Yarını” adlı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumu sırasında organ bağışının önemine değinen Prof. Dr. Kalayoğlu, ““Türkiye’de yılda 1300 canlı karaciğer nakli yapılıyor. Ancak maalesef kadavra nakli yok denecek düzeyde. İnsanlar, organ bağışı dini inanışlarına aykırı sanıyor. Cennetin organlara ihtiyacı yok. Ama yaşayan insanların var.” diye konuştu.

Küçük Münci’den karne sürprizi

Bilim Nişanını, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç’tan alan Kalayoğlu’na, madalyanın takdim edilmesinin ardından sahnede hoş bir ana tanıklık edildi.

Kalayoğlu’nun, 2008’de akut karaciğer yetmezliği nedeniyle 3 günlük ömrü olduğu söylenen ancak yine de ameliyat edip hayata döndürdüğü Ahu Gül Özkan, oğlu Münci Ata ile ödül törenine katıldı. 6 yaşındaki Münci Ata, isim babası Münci Kalayoğlu’na ilk kez aldığı karnesini göstererek, “Büyüyünce Münci dedem gibi doktor olacağım” dedi.

Kalayoğlu’nun gerçekleştirdiği ameliyat sonrası hayata tutunan Ahu Gül Özkan ise “Yolun sonuna gelmiştim. Yeniden hayata tutundum. Ameliyattan 3 yıl sonra oğlum dünyaya geldi. Ona Münci ismini koyduk. Münci Hoca bizim aynı zamanda manevi dedemiz” dedi.

Binlerce hastanın umudu ve kurtarıcısı

Prof. Dr. Kalayoğlu, 1940 yılında Ankara’da doğdu. 1963 yılında Ankara Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalında görev yaptı. 1967-1968 yılları arasında Mount Sinai Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalında, 1968-1971 yılları arasında Pittsburgh Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalında çalışmalar yaptı.

1981-1983 yılları arasında Pittsburgh Üniversitesi Transplantasyon Bölümü’nde, karaciğer naklinde öncü olan Prof. Thomas Starzl ile birlikte çalışan Prof. Kalayoğlu, 1983’de Wisconsin Üniversitesi’nde Karaciğer nakli programını başlattı. Aynı üniversiteden 1986 yılında Doçent, 1988 yılında Profesör unvanlarını alan Kalayoğlu, geçtiğimiz Eylül ayında emekli oldu. İstanbul’da yaşıyor.

İsmi “kurtarıcı” anlamına gelen Prof. Dr. Kalayoğlu, yaşam biçimi edindiği mesleğinde organ bağışının önemine dikkat çekmek için çeşitli organizasyon ve kampanyaların içinde bulundu. Türkiye’de, organ bağışı konusunda verdiği mesajlar ve yaptığı çalışmalar sayesinde gerek yasal, gerekse duyarlılık konusunda bir seferberlik başlatmış, organ bağışı ve nakillerinin artmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Böylece binlerce nakil bekleyen hastanın umudu, kurtarıcısı olmuştur.