Sibirya gergedanı sanılandan daha uzun yaşamış

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Sibirya gergedanı sanılandan daha uzun yaşamış

Kazakistan’da bulunan yeni bir kafatası fosili, 350.000 yıl önce soyu tükendiği sanılan Elasmotherium sibiricum gergedanının çok daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Çünkü kalıntı sadece 29.000 yıllık. Elasmotherium, Avrasya’nın kuzeyinde 3,6 milyon ila 50.000 yıl önce yaşamış olan gergedan cinsiydi ve günümüzde yaşayan akrabalarının aksine sadece alınlarında tek bir boynuzu vardı.

Bu “tek boynuzluların” bugüne dek en iyi bilinen ve en iyi araştırılmış olan türü ise Elasmotherium sibiricum’dur. Beş metre uzunluğunda ve iki metre yüksekliğinde olan bu gergedanların yaşam alanı Karadeniz’den Doğu Kazakistan’a kadar uzanıyordu. Bilim insanları bu türün yaklaşık olarak 350.000 yıl kadar önce dünya sahnesinden silindiğini düşünüyorlardı. Ancak yeni fosil sürpriz bir tarih verdi.

Rusya’daki Tomsk Eyalet Üniversitesi paleontologu Andrey Shpanski, Kuzey Kazakistan’daki Pavlodar kentinin yakınında Elasmotherium sibiricum gergedanına ait iyi korunagelmiş bir kafatası buldu. Bu kalıntıdan yola çıkan bilim insanları, şimdiye kadar ki en büyük örneği bulduklarını söylüyorlar. Fakat en büyük sürpriz fosilin yaşı oldu.


Gergedanın kalıntıları radyokarbon tarihlendirmesine göre yalnızca 29.000 yıllık. Sibirya gergedanı, dağılım alanının büyük bir kısmında tükendikten sonra Kazakistan’da yaşamaya devam etmiş. Anlaşıldığı üzere hayvanlar bu bölgede son bir yaşam nişi bulmuşlar.

Diğer birçok hayvanın da bugüne dek tahmin edilenden daha uzun yaşamış olabileceğini düşünen araştırmacılar, fosil kalıntılarının tarihlendirilmesinden sonra benzer sürprizlerle karşılaşabileceklerini söylüyorlar.

Kaynak: http://phys.org/news/2016-03-siberian-unicorn.html