Lut Gölü küçülüyor. Bu çevre için büyük tehlike

Son Dakika Bilim
Lut Gölü küçülüyor. Bu çevre için büyük tehlike

Lut Gölü veya Ölü Deniz, doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlanmış bir tuz gölü. Günümüzde 800 kilometrekarelik bir alana kaplayan ve yüzeyi yaklaşık olarak deniz seviyesinin 430 metre kadar altında yer alan Ölü Deniz, Ürdün nehrinden besleniyor. Yüz yıl kadar önce göle 1,3 milyar metreküp su akıyordu. Günümüzde ise bu miktar 350 milyon metreküp kadar düştü. Yani  Ölü Deniz git gide küçülüyor;  araştırmacılar ise bu gelişmenin çevre için tehlikeli sonuçlar doğuracağını söylüyorlar.

Ölü Deniz’in küçülmesinin  nedenlerinden biri  iklim değişimi, Ancak su rezervinin insanlar tarafından aşırı miktarda kullanılması da nedenlerin arasında. Düşen su seviyesinin endişe verici sonuçları oluyor: Örneğin tatlı yer altı suyu,  tuzların dipte çözülmesine yol açıyor ve buna bağlı olarak da düdenler oluşuyor. Ayrıca karada da büyük obruklar meydana geliyor. Bilim insanları şimdi ilk kez su seviyesinin düşmesi, buharlaşma ve obruklar arasındaki bağlantıyla araştırdılar.

Araştırma ekibi, küresel navigasyon uydu sistemine dayalı ölçüm yöntemlerinden radar uydularına, iklim istasyonlarına kadar çok çeşitli araçlardan yararlandılar: Ölü Deniz’deki su seviyesi yılda 15 santim kadar düşerken, karada da 15 santimlik bir çökme söz konusu. Her ne kadar çevredeki dağlardan ve Ürdün’den gelen yağışlar su seviyesini kısa vadeli olarak yükseltse de, potasyum elde etmek için tuzlu suyun pompalanması ve aşırı sıcaklarda suyun buharlaşması yine olumsuz gelişmeye doğru götürüyor. Arazi çözmesi ve su kaybı bölgedeki tarım, turizm ve altyapı için çok tehdit edici.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak