Zihinsel odaklanma ve netleşme ile sorunları çözün.. İşte 7 yol!

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Zihinsel odaklanma ve netleşme ile sorunları çözün.. İşte 7 yol!

Pek çok insan üzerinde çalıştığı konularla boğuşur, neresinden tutacağını bilemeyebilir, veya konunun ana mesajını netleştiremez.. Burada zihinsel odaklanma ve konu üzerinde netlik kazanma sorunları yaşanıyordur. Ancak uzmanlara göre bunu çaresi var.  ‘Zihninizi odaklayabilir ve bulanıklığı netleştirebilirsiniz’ diyor ve bunun 7 yolunu gösteriyorlar. Böylece kararlarınızı hızla alabilir ve işleri daha hızlı yoluna koyabilirsiniz.

Zihinsel netlik, net bir şekilde düşünme ve bilgiyi hızlı bir şekilde işleme yeteneğidir. Mükemmel bir zihinsel berraklığa sahip olduğunuzda, elinizdeki göreve daha iyi odaklanabilir ve işleri halledebilirsiniz. Zihinsel netlik ve güç, hedeflere ulaşmak, sorunları çözmek ve karar vermek için çok önemlidir.

İşte ve evde daha üretken olmanıza; daha iyi kararlar vermenize; olumlu alışkanlıklar geliştirmenize ve olumsuz alışkanlıklarınızı azaltmanıza; ilişkilerinizi geliştirmenize; stresi ve kaygıyı azaltmanıza yardımcı olur.


Şimdi, kendi zihinsel netliğinizi geliştirmenin bazı yollarına bakalım.

  1. Çoklu Görevi Durdurun: Enerjinizi her seferinde bir göreve ayırın

Çoklu görev, yani pek çok işi birden yapmaya kalkışmak işleri halletmek için etkili bir yol gibi görünse de, araştırmalar bunun tam tersinin doğru olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, insanların iki şeyi aynı anda yapmaya çalıştıklarında, tek konuya odaklandıklarından daha fazla hata yaptığını ortaya koyuyor. Bir çalışma, çoklu görevlerin görevleri tamamlamak için gereken süreyi artırdığını ve yaratıcılığı azalttığını buldu. Enerjinizi her seferinde bir göreve ayırın.

  1. Dikkatinizi neler dağıtıyor, belirleyin!

Dikkat dağıtıcı şeyler zihinsel netliği azaltır. Zihninizi temizlemenin ilk adımı, ilk etapta neyin dikkat dağıtıcı olduğunu bulmaktır. Oturun ve dikkatinizi elde etmeye çalıştığınız şeyden ve bunların ne sıklıkta gerçekleştiğinden uzaklaştıran her şeyin bir listesini yapın. Dikkat dağıtıcılar iki türdür:

Dış dikkat dağıtıcılar: Dış dikkat dağıtıcılar, bildirimler, e-postalar ve sizi rahatsız eden diğer insanlar gibi dikkatinizi dışarıdan çeken şeylerdir.

Dahili dikkat dağıtıcılar: Bu tür bir dikkat dağıtma daha karmaşıktır çünkü kaynakları belirlemek genellikle zordur. Erteleme, endişe, odaklanma eksikliği ve hatta rahatsızlık (açlık, yorgunluk, vb.) dahil olmak üzere içsel dikkat dağıtıcı şeyler içinizden gelir.

İç ve dış dikkat dağınıklığı size ne kadar zamana mal oluyor? İşleri halletme beceriniz üzerinde ne gibi etkileri var?

Şimdi, listelediğiniz dikkat dağıtıcı şeylere bakın ve gün boyunca üretkenliğiniz üzerinde en büyük etkiye sahip olanları işaretleyin. Bu dikkat dağıtıcı şeyleri azaltmanın veya ortadan kaldırmanın yollarını düşünün.

  1. Gün Boyunca Daha Fazla Doğal Işık Alın

Her gün yeterli miktarda doğal ışık almak, iç biyolojik saatinizi doğru şekilde ayarlamanıza yardımcı olur ve bu da beyin fonksiyonlarını ve zihinsel berraklığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Doğal ışık, içinizdeki biyolojik saatinizi doğru şekilde ayarlamanıza yardımcı olur. Beyin işlevinizi ve zihinsel netliğinizi geliştirmeye yardımcı olur. Daha fazla doğal ışık almanın bir yolu, günün erken saatlerinde açık havada yürüyüş yapmaktır. Düzenli egzersiz, hafıza, konsantrasyon ve yaratıcı düşünme yetenekleri dahil olmak üzere zihinsel performansı artırır. Aynı zamanda, beynimizdeki daha mutlu ve rahat hissetmemize yardımcı olan kimyasallar olan endorfinleri serbest bırakır ve böylece zihinsel performansı bozabilecek stres seviyeleriyle mücadele eder.

Eviniz ve ofisiniz için de doğal aydınlatmayı düşünün. Bir çalışma, doğal ışık altında çalışan işçilerin yapay ışık altında çalışanlara göre daha üretken ve daha fazla enerjiye sahip olduğunu buldu. Ampullerinizi tam spektrumlu, doğal ampullerle değiştirin. Diğer bir seçenek ise, çalışırken perdeleri veya panjurları açmaktır.

  1. Ruh Sağlığına Daha Fazla Odaklanın

Zihinsel netlik için zihinsel olarak iyi bir yerde olmanız ve stresi yönetmenin etkili yollarına sahip olmanız gerekir. Stresi yönetmenin çeşitli yolları vardır, ancak meditasyon zihinsel netliği artırmak için başka bir güçlü araç olabilir. Bir meditasyon seansı, her seferinde sadece beş dakika olsa bile, odaklanmayı engelleyen dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşma şansı verir. Meditasyona başlamak da kolaydır. Sayısız ücretsiz kaynak çevrimiçi olarak var, veya size süreç boyunca adım adım yol gösteren bir uygulama indirebilirsiniz.

  1. Gün Boyunca Su İçin

Gün boyunca yeterince su içtiğinizden emin olun. Enerji, ruh hali ve zihinsel odaklanma için önemlidir.

Beyninizin yaklaşık %75'i sudur. Hidrasyon seviyelerindeki herhangi bir düşüşün ruh hali, enerji seviyeleri ve zihinsel berraklık üzerinde etkisi olabilir. Yeterince su içtiğinizde, kan akışı için bol miktarda sıvı olur ve beyniniz daha iyi çalışır.

Dehidrasyonun -susuz kalma- etkilerini önlemenin en iyi yolu su içmektir! Her gün ne kadar su içmelisiniz? Çoğu uzman, yaklaşık 2 litre önerir. Buna 10 bardak kuralı denir ve hatırlaması kolaydır.

Sağlık durumunuza, diyetinize, egzersiz rutininize ve ikliminize bağlı olarak bu genel kılavuzu değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin, sıcak iklimlerde yaşayan veya şiddetli egzersiz yapan kişilerin 10 bardaktan fazlasına ihtiyacı olabilir. Öte yandan, salatalık ve karpuz gibi nemlendirici yiyecekleri çok yerseniz, daha azıyla idare edebilirsiniz. İdrarınızın rengini not edin. Açık sarıdan daha koyuysa, yeterince nemlendirici değilsiniz.

  1. Beyin Sağlığını Destekleyen Bir Diyet Yapın

Omega-3 yağ asitleri içeren fındık, yaban mersini ve yağlı balık gibi yiyeceklerle sağlıklı bir diyet beyin sağlığını iyileştirebilir.

Beyniniz günlük tükettiğiniz kalorinin yaklaşık %20'sini kullanır. Tıpkı vücudunuz gibi, en yüksek kapasitede çalışması için iyi beslenmeye ihtiyacı vardır. Besin açısından yoğun bir diyet, iyi zihinsel netliği ve enerji seviyelerini destekler. Beyninizin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için, her gün diyetinizden doğru besinleri aldığından emin olun. İşte yardımcı olabilecek bazı yiyecekler:

Yaban mersini - Bu meyveler, hafızanın korunmasını teşvik edebilen ve bilişsel gerileme ve Alzheimer gibi hastalıklarla bağlantılı beyindeki iltihabı azaltabilen antioksidanlarla doludur .

Yağlı balıklar - Somon, uskumru ve alabalık gibi balıkların tümü, beynin düşünme becerilerinin yaşa bağlı olarak bozulmasına karşı koruma sağlayan Omega-3 yağ asitlerinde yüksektir. Ayrıca bu yağlar anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir, bu da depresyon geliştirme riskinizi düşürmenize yardımcı olabilir.

Omega-3'ler hakkında özel bir not: Araştırmalar, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığı için çok önemlidir, ancak vücut onları doğal olarak üretmez. Bunları yiyeceklerden almalısınız. Yağlı balıklar, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi omega-3 bakımından zengindir. Yemeklerden yeterince omega-3 alamıyorsanız, bilişsel işlevinizi (ve kalp sağlığınızı) desteklemek için günlük bir omega-3 takviyesi almayı düşünün.

Kuruyemişler – Cevizlerin, her ikisi de bilişsel gerilemeyi (hafıza kaybı) yavaşlatarak beyin gücünü artıran omega-3 yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin oldukları için bilişsel işlevi iyileştirdiği gösterilmiştir.

Ayrıca ultra işlenmiş gıdaları, şekeri ve rafine karbonhidratları da ortadan kaldırın. Beyin sisine, yorgunluğa ve zihinsel berraklığın erozyonuna neden olan kan şekeri dalgalanmalarına neden olurlar.

 

  1. Uykuya Öncelik Verin

Yeterli uyku fiziksel ve zihinsel sağlık için gereklidir.

Uyku, fiziksel sağlık için gereklidir, ancak zihinsel iyi performans göstermek için de gereklidir. Uyku sırasında beyniniz gün içindeki bilgileri işler ve anıları birleştirir. Uyku eksikliği üretkenliğiniz, yaratıcılığınız ve problem çözme becerileriniz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Uykuyu bir öncelik haline getirin ve her gece en az yedi saat hedefleyin. Daha üretken olmak için geç saatlere kadar kalmak, ertesi gün zihinsel netliğinizi azaltacaktır.

Zihinsel olarak keskin olmak ve netliğe sahip olmak, yalnızca karmaşık, yaratıcı görevleri gerçekleştirme yeteneğinizi geliştirmez. Ayrıca, önemli tarihleri ve randevuları hatırlamaktan ev işlerini tamamlamaya kadar günlük işlerin zirvesinde kalmanıza yardımcı olur. Yukarıdaki önerilerden de görebileceğiniz gibi, zihinsel netliğinizi doğal olarak artırmanın birçok yolu vardır.

Referanslar:

  1. Malgorzata Marchewka, Janusz Nesterak, Mariusz Sołtysik, Wojciech Szymla ve Magdalena Wojnarowska, 2020, European Research Studies Journal.
    DOI: 10.35808/ersj/1539
  2. “Doğal Işık ve Ruh Sağlığı – İyileştirilecek Kaynaklar.” 26 Temmuz 2018, rtor.org/2018/07/26/how-light-improves-mental-health/.
  3. “Doğal Işığın Vücudunuz İçin Yaptıklarına Parıldayan Işık…” 24 Mart 2014, sürdürülebilirlik.ncsu.edu/blog/changeyourstate/benefits-of-natural-light/.
  4. “Cevizlerin Biliş ve Beyin Sağlığı Üzerine Faydalı Etkileri”, Abha Chauhan ve Ved Chauhan, 20 Şubat 2020, Besinler.
    DOI:10.3390/nu12020550

Yararlanılan kaynak:
https://scitechdaily.com/7-ways-to-boost-your-mental-focus-clarity-naturally/