Bir yıllık dövme

Haberler
Bir yıllık dövme

Dövme yaptırmak mı? Emin değilseniz, bir yıl sonra yok olan kısa ömürlü mürekkep tam size göre.

Ephemeral, yeni çeşit bir dövme mürekkebi. Özelliği ise kısa ömürlü olması. Bir yılın sonunda kendi kendine siliniyor, dileyen daha önce de sildirebiliyor.

Mayıs ayında New York’ta gerçekleştirilen TechCrunch Disrupt NY 2016 etkinliğinde NYU öğrencilerinin kurduğu bir firma tarafından tanıtılan Ephemeral, dövme ikilemine son verebilir.


Dövme, cildin altına nüfuz ettiği için kalıcıdır ve motifin modası çabuk geçer; veya kişi sıkılabilir. Bu başlı başına bir meseledir. Dövmenin havalı durduğu gerçeği bir yana, yapılan yanlış hecelemeler ve ilişkilerin değişmesi sebebiyle, motif anlamını yitirebiliyor. O an için harika bir fikir gibi duran seçimlerin gün gelip çok da iyi olmadığı fark edildiğinde, dövmenin kalıcılığı rahatsız edebiliyor.

Gerçek dövmeler, sonsuza dek sürecek bir sadakatin, bağlılığın simgesi olarak görülse de, bugün bu değişiyor. Eski dövmenin üzerine yeni motif eklemek veya lazer ile sildirmek mümkün; ancak lazer hem pahalı hem de ağrılı bir süreç. Ayrıca izi kalıyor.

Diyelim ki dövme yaptırmak istiyorsunuz, ama aynı dövmeyi sonsuza dek taşımak istemiyorsunuz?

Seçeneklerimize bir bakalım: halihazırda var olan geçici dövme, gerçeği kadar etkili ve iyi durmadığı gibi rengi atıyor ve silikleşiyor. Kağıt baskı dövmeleri çocuklar eğlence olsun diye iki günlüğüne kullanıyor. Kına ile yapılan desenler ise leke gibi görünüyor ve iki hafta zor dayanıyor.

Ephemeral mürekkebe gelirsek, bilinen dövme makinası ile yine dövme ustası tarafından uygulanıyor. Ephemeral mürekkebin silinmesi iki yolla mümkün: birincisi dövmeyi hiç ellemezsiniz ve 1 yılın sonunda kendi kendine yok olur. İkincisi ise daha önce sildirmek isteyenlere: dövmenin tamamına veya değiştirilmek istenen bölgesine, yine dövme ustası tarafından uygulanan bir çıkarma işlemi. Bu işlem, mürekkep moleküllerinin ortaya çıkmasını ve yok olmasını sağlıyor.

Kurucu ortaklardan Anthony Lam, sistemi şöyle açıklıyor: “Normalde kullanılan dövme mürekkepleri kalıcı, çünkü boyayan moleküller bağışıklık sistemimizin silip atamayacağı kadar büyük. Daha küçük moleküller kullanarak, hem bir yıl boyunca muhafaza edilmesini, hem de kolayca silinmesini sağladık.”

Ephemeral dövme mürekkebi hala test aşamasında. Şirket, 2017’nin sonuna doğru piyasaya çıkmayı hedefliyor.