NASA’nın ilk kadın matematikçilerinden Katherine Johnson hayatını kaybetti

Fizik ve Uzay
NASA’nın ilk kadın matematikçilerinden Katherine Johnson hayatını kaybetti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) ilk siyahi kadın matematikçilerinden ve NASA’nın Uçuş Araştırmalı Bölümü’nde görev alan ilk kadın matematikçi Katherine Johnson 101 yaşında vefat etti.

1958'de NASA adını alacak olan ABD Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nde (NACA) uçak geliştirme programları kapsamında çalışmalarına başlayan Johnson, 1961'de ilk kez bir Amerikalıyı uzaya taşıyan Mercury-Redstone 3 Görevi'nde yörünge analizlerine katkılarda bulunmuştu.

1962'de ilk kez bir ABD'li astronotun yörüngeye yerleştirildiği Mercury-Atlas 6 Görevi'nde bilgisayar hesaplamalarını kontrolündeki hızı nedeniyle çalışma arkadaşlarınca “insan bilgisayar” olarak anılmaya başlayan Johnson, 1986'ya kadar NASA'daki görevine devam etti ve emekliliğini öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına yönelmeye teşvik etmekle geçirdi.


Bir röportajında, uzay araştırmalarına yaptığı en önemli katkının Apollo Ay Görevleri'nde yerine getirdiği görevler olduğunu düşündüğünü belirten Johnson'ın vefatının ardından NASA, "Bugün Katherine Johnson'ın 101 yıllık yaşamını kutluyor, ırksal ve toplumsal engelleri aşan büyük mirası önünde saygıyla eğiliyoruz." açıklamasında bulundu.

Kaynak 1 - 2