İngiltere’de gen manipülasyonuna izin çıktı

Sağlık
İngiltere’de gen manipülasyonuna izin çıktı

İngiltere ilk kez araştırma amaçlı olarak embriyolarda gen manipülasyonuna izin verdi. Ancak değişimden geçirilen hücreler kadınlara nakledilemeyecek.

Francis Crick Enstitüsü’ndeki araştırmalarda, belli başlı düşük doğumların nedenleri araştırılıyor. Yeni elde edilen çalışma olanakları özellikle de Crirpr/Case9 yöntemi için geçerli. Bu yöntem, hatalı gen sekanslarının değiştirilmesine izin veriyor.

Bu yöntemin insan üzerinde deneme çabası 2015 yılının başında Çin’de gerçekleşmişti. Burada yanıt aranan soru, hangi genlerin embriyonun başarılı bir şekilde gelişiminde etkili olduğudur. Bu konu düşük doğumların ve kısırlılığın çok fazla görülmesine rağmen nedenlerinin yeterince anlaşılamaması nedeniyle önemli.


Bağışlanan embriyolar üzerindeki deneyler, döllenmeden sonraki yedi gün içinde, yani tek bir hücrenin 250 hücrelik bir oluşuma dönüşmesinden önce yapılacak diye açıkladı Francis Crick Enstitüsü. Sonuçların yapay döllenme yöntemlerini iyileştirebilmesinde ve kısır olan insanlar için daha iyi tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olması bekleniyor.