SIGHT Ödülü yoksul bölgelerdeki anne-çocuk sağlığını geliştirme çabalarına

Öne Çıkanlar Sağlık
SIGHT Ödülü yoksul bölgelerdeki anne-çocuk sağlığını geliştirme çabalarına

2019 SIGHT Ödülü, Karolinska Enstitüsü’nden bilim insanı ve halk sağlığı uzmanı Claudia Hanson’a verildi. Hanson, Swedish Institute for Global Health Transformation (İsveç Küresel Sağlık Dönüşümü Enstitüsü) tarafından verilen bu ödüle, yetersiz koşullarda yaşamını sürdüren anne ve çocuk sağlığının kalitesini geliştirmeye yönelik araştırma ve bilimsel uygulamalarıyla layık görüldü.

Her yıl 300.000 anne ve 2,7 milyon yeni doğan yaşamını yitiriyor.

Claudia Hanson bu can yakan tabloyu şöyle değerlendiriyor: “Dünyada pek çok anne ve çocuk bize göre kolayca engellenebilecek sorunlara bağlı olarak yaşamını yitiriyor. İlk 24 saat yaşamın en tehlikeli dönemidir. Ancak bu kötü koşulları düzeltmek o kadar kolay değildir; elimizde sihirli bir değnek veya ileri teknoloji ürünü aşı yok. Sadece beceriye ihtiyacımız var. Bu alanda kilit teknoloji sabun ve hijyen.”


Sahra-altı Afrika’da 6 yıl çalışan ve araştırma yapan Hanson, bu bölgede yaşamayan insanların koşulları anlamasının mümkün olmadığını söyleyerek şöyle konuşuyor: “Kadınların doğum yaptığı koşulları ve sağlık çalışanlarının yüzbinlerce hastanın sorumluluğunu yüklenmesini yerinde görmek gerek. Sağlık çalışanlarının elinde yeterli ilaç ve malzeme yok ve ücra bölgelere ulaşmaları çok zor. Bu koşulları düzletmek için çalışanları maddi manevi desteklemek ve durumlarını ciddiye almak çok önemli. Koşullar giderek düzeliyor ama doğan bebeklerin % 1’i yaşamını yitiriyor. Bu çok yüksek bir oran.”

Claudia Hanson, London School of Hygiene ve Tropicak Medicine’la bağlantılı çeşitli araştırma porojeleri yürüttü.

Kaynak