“Dünya ısınma dönemini bitirdi, kaynama dönemine geçti”

Öne Çıkanlar Son Dakika Bilim
“Dünya ısınma dönemini bitirdi, kaynama dönemine geçti”

BM Genel Sekreteri António Guterres'in iklim değişikliği hakkında kıyamet gibi açıklamalar yapma alışkanlığı var. Ancak bilim insanlarının, temmuz ayının, dünyanın rekor düzeydeki en sıcak ayı olmaya ayarlandığını doğruladığı gibi, yaptığı son uyarıyı göz ardı etmek imkansız. Guterres, perşembe günü Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Küresel ısınma çağı sona erdi" dedi. "Küresel kaynama çağı geldi."

Dünyanın her yerinde, devam eden bir gezegensel acil durumun ciddi etkilerini gördük. Son sıcak dalgaları Kuzey Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'yu kavurdu. Akdeniz'in her iki yakasında orman yangınlarını ve Kanada'da milyonlarca hektar araziyi küle çeviren alevleri tetiklediler. Rekor bir muson, kuzey Hindistan'ın bazı bölgelerini sular altında bıraktı. Okyanus sıcaklıklarındaki ani artış bilim insanlarını şaşırttı ve alarma geçirdi; yakın tarihli bir çalışma, küresel ısınmanın Atlantik Okyanusu'ndaki büyük bir dolaşım sistemini çökerttiğini ileri sürdü. Bu arada, güney yarım küre kışında, Antarktika denizinin daha az bölümü donuyor.

“İklim değişikliğini iliklerimize kadar hissediyoruz". Guterres, muson yağmurlarının sürüklediği çocukları, alevlerden kaçan aileleri, kavurucu sıcakta yere yığılan işçileri tanımladığı brifingde, bunun sadece başlangıç olduğunu vurguladı.


Bilim insanları tarafından geçen hafta yayınlanan bir çalışma, son aylardaki aşırı sıcak dalgalarının insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri olmadan "neredeyse imkansız" olacağını duyurdu.

Önümüzdeki yazlar için soğuk bir yıl bile geçiriyor olabiliriz, buna ve daha kötüsüne alışmak zorunda kalabiliriz.

Kaynak: W. Post