Erkeğe doğum kontrol hapı klinik deneylere hazırlanıyor

Son Dakika Bilim
Erkeğe doğum kontrol hapı klinik deneylere hazırlanıyor

Amerikalı bilim insanları erkeğe doğum kontrol hapında bir gelişme kaydettiler. Klinik deneylerin bu yıl içinde başlaması beklenirken, hapın önümüzdeki yıllarda satışa çıkabileceği tahmin ediliyor. Farelerle gerçekleştirilen deneylerle YCT529 olarak isimlendirilen maddenin, yüzde 99 oranında etkili olduğu görüldü. Minnesota Üniversitesi’nden Abdullah Al Noman, deneyler sırasında herhangi bir yan etkinin ortaya çıkmadığını söylüyor. Sonuçlar, American Chemical Society’nin bahar konferansında sunulacak.

İnsanlar üzerindeki klinik deneylerin bu yılın sonuna doğru başlaması bekleniyor. Araştırmayı yöneten araştırmacı Gunda Georg, hapın önümüzdeki yıllarda satışa sunulması konusunda oldukça iyimser. Doğum kontrol hapı farelere dört hafta boyu ağızdan verildi. Erkek farelerin sperm sayısı önemli ölçüde düştü ve hamilelikler yüzde 99 oranında engellendi. Hapın bırakılmasından dört ila altı hafta sonra fareler yeniden üreyebilir hale geldiler.

Kadına doğum kontrol hapı hormon bazlı iken, YTC529, sperm üretiminde önemli bir rol oynayan retinoik asit reseptörü alfa adı verilen bir proteine kenetleniyor. Daha önceki erkeğe doğum kontrol haplarında erkek cinsiyet hormonu testosterona odaklanılmıştı. Bu tür haplar tıpkı kadında olduğu gibi kilo alma, depresyon ve kolesterol seviyesinde artış gibi yan etkileri beraberinde getiriyor. Az da olsa bazı araştırmalar erkeklerin doğum kontrolünde sorumluluğu üzerlerine almaya hazır oldukları şeklinde sonuçlandı. Erkekler için halihazırda iki tür doğum kontrol yöntemi var: Kondom veya sterilizasyon. Ancak ikinci yöntem pahalı bir cerrahi prosedür ve çocuk sahibi olmak isteniyorsa uygun değil.


Kaynak