Kuzey Kutbunda sıcaklık 4 kat hızlı artıyor

Son Dakika Bilim
Kuzey Kutbunda sıcaklık 4 kat hızlı artıyor

Kuzey Kutbundaki sıcaklık, son bir araştırmaya göre son kırk yıl içinde, küresel ortalamanın dört katı hızlı bir şekilde arttı. Buradaki hava sıcaklığı on yılda bir 0,75 derece yükseliyor.

Norveç ve Finlandiyalı araştırmacılarının şaşırtıcı sonuçları, Communications Earth & Environment dergisinde yayımlandı. Bugüne kadarki iklim modelleri çok daha yavaş bir sıcaklık artışı göstermişti. Mesela Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2019 raporuna göre, sıcaklık artışı dünya ortalamısının iki katı hızlı işliyordu. Bundan da “arktik amplifikasyonu” olarak bilinen bir  fenomen sorumlu tutulmaktadır. Normalde güneş ışığını yansıtan buz ve kar, eridiğinde, koyu renkli suyun güneş ışığını soğurma etkisi de artıyor.

Finli ve Norveçli bilim insanları, 1979 yılından bu yana Kuzey Kutbunda uydularla kaydedilen sıcaklık verilerini incelediler. Bu şekilde  sıcaklığın tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde arttığı ortaya çıktı. Kuzey Kutbundaki ısınmanın dünya genelinde etkileri var. Uzmanlar özellikle de Grönland’daki buz tabakasının erimesi konusunda uyarıyorlar. Nitekim bunun sonucunda deniz seviyesi alt metre kadar yükselebilecek. Kuzey Kutbunda bir şeyler oluyor ve bu hepimizi etkileyecektir diyor araştırmacılar.


Kaynak