Rusya, 47 yıl aradan sonra Ay’a uzay aracı gönderdi

Fizik ve Uzay Son Dakika Bilim
Rusya, 47 yıl aradan sonra Ay’a uzay aracı gönderdi

Ruslar, Ay seyahatlerini kaldıkları yerden, bu kez Luna-25 ile başlattı. İnsansız keşif aracı henüz kimsenin gitmediği ve araştırmadığı Ay'ın güney kutbuna inecek. Luna-25, Moskova'nın yaklaşık 5 bin 550 km doğusundaki Vostoçni Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

Luna-25'in, 23 Ağustos'ta Ay’a ulaşması bekleniyor. Rus uzay aracının ayın çevresinde seyahati ise yaklaşık 5,5 gün sürecek, ardından yüzeye çıkmadan önce yaklaşık 100 kilometre yörüngede 3 ila 7 gün geçirecek.

Daha önce teknik sorunlar yüzünden defalarca ertelenen bu yolculuk, Moskova’nın yaklaşık yarım asır sonraki ilk Ay'a iniş misyonu olma özelliği taşıyor. Misyonun öncelikli hedefinin yumuşak iniş teknolojilerinin geliştirilmesi, Ay'ın iç yapısının incelenmesi ve su da dahil olmak üzere Ay'da bulunan kaynakların araştırılması olduğu ifade ediliyor.


Rusya'nın 1976'dan bu yana ilk Ay aracı olma özelliğini taşıyan Luna-25'in bir yıl boyunca Ay yüzeyinde çalışması planlanıyor.

Daha önceki inişlerin Ay’ın ekvatorunun yakınında gerçekleştiğini belirten uzay araştırmacıları, yaklaşık 800 kilogram ağırlığındaki dört ayaklı uzay aracının Ay’ın ilk kez güney kutbuna ineceğine dikkat çekiyor.

Moskova’nın insansız uzay aracının Ay'a yolculuğu Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Batı ile ilişkilerinde gerginliğin en üst noktaya ulaştığı bir döneme denk geliyor.

Rusya’nın Luna-25 insansız hava aracı, Ay’a veya yörüngesine bir kozmonot göndermeyi hiçbir zaman başaramayan ve uzay araştırmalarını son derece gizli tutan Sovyet dönemi çalışmalarını tekrar hızlandırma hevesinin önemli bir adımı olarak görülüyor.

Geçen ay Hindistan da Ay’a bir araç göndermişti. Chandrayaan-3, Ay'a yaklaşırken ilk fotoğrafları gönderdi, 23 Ağustos’ta da Ay’a inmesi bekleniyor. Hindistan'ın daha önce Ay'a gönderdiği araç başarısız olmuştu.