Planörle rekor: Perlan II, 23 km yüksekliğe çıkarak rekor kırdı

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Planörle rekor: Perlan II, 23 km yüksekliğe çıkarak rekor kırdı

Bir uçağın uzaya çıkması için genellikle bir jet motoru ve dolu bir yakıt deposu gerekir. Ancak bu hafta, Airbus firmasının geliştirdiği dünyanın ilk atmosferik keşif girişimi olan Perlan Misyon II planörü, 23 kilometre üzerinde bir yüksekliğe çıkarak, motorsuz bir hava taşıtı olarak rekoru kırdı.

Böylelikle Perlan II Armstrong çizgisini de geçmiş oldu. Armstrong limiti,  düşük basınçtan dolayı uzay giysisi giyilmesini zorunlu kılan bir eşiktir. İnsanlar bu sınırın üzerinde hayatta kalamaz.

Bu başarıda 1.pilot Jim Payne ve yardımcı pilot Tim Gardner'in de büyük katkısı olduğunu söylemek gerekiyor. Perlan I adı verilen planörle ilk uçuş, 2006'da yapılmıştı. Daha sonra, Arjantin'in Patagonya bölgesinde 2017 yılında yapılan Perlan II uçuşuyla 16 km yükseklik rekoru kırılmış, en son da geçtiğimiz hafta 19 km rekoruna ulaşılmıştı.


Planör yükselmek için hava olaylarından yararlanıyor

Oregon'da inşa edilen Perlan II, 816 kilo ağırlığında ve 25 metre uzunluğunda kanatlara sahip. Ekip, araç içinde taşınması gereken oksijen miktarını en aza indirgemek için, içerideki havayı defalarca kez kullanmaya yarayan, benzersiz bir kapalı devre solunum sisteminden faydalanıyor.

Planör ilerlemek ve yükselmek için, atmosferik basınç değişimlerinden ve dağ dalgaları olarak adlandırılan bir hava olayından faydalanıyor. Planörün Dünya’da bu şekilde ivme kazandığı birkaç yer var. Bunlardan biri de And Dağları'ndaki El Calafate yakınları.

Daha yükseğe!

Perlan II, uzayda 27 kilometre kadar yükselecek şekilde tasarlanmış. Mürettebat, Arjantin'de Eylül ortasına kadar yüksek irtifa uçuşlarını sürdürmeyi hedefliyor.

Planör bu yükseklikte yaklaşık 450 km/saat'lik bir maksimum hıza ulaşacak olsa da, bu yükseklikte hava çok düşük yoğunlukta olduğundan hız göstergeleri en fazla 66 km/saat değerini gösterecek.

Planörün yükseldiği seviyelerde, yıldızlar gün boyunca bile gözlenebiliyor.

Bu görev, hava, rüzgâr akıntıları, hava trafik kontrolü gibi durumları analiz etmemizi sağlayacak. Planördeki elektronik cihazlar, hava koşullarının ve hava olaylarının incelenmesi için veri toplayacak. Mühendisler, uçakların düşük yoğunluklu havalarda nasıl performans gösterdikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecek.

Kaynak: https://edition.cnn.com/travel/article/perlan-2-record/index.html