Sperma ve yumurtasız ilk öncü insan embriyosu

Son Dakika Bilim Yaşam Bilimleri
Sperma ve yumurtasız ilk öncü insan embriyosu

İki araştırma grubu aynı anda döllenme olmadan ürettikleri ilk öncü embriyo ile ilgili sonuçlarını Nature dergisinde yayımladı. Araştırmacılar farklı yöntemlerle benzer sonuçlar elde ettiler: İki grup da deney tüpünde blastosist embriyo benzeri yapılar üretti.

Blastosistler (yumurta kesecikleri) embriyo gelişiminin erken evresinde oluşur. Memelilerde bir yumurta hücresinin döllenmesinden sonraki beş ile altı gün içinde ve bir dizi hücre bölünmesinin ardından oluşur. Birkaç gün sonra da ana rahminin mukozasına yerleşirler ve hamilelik başlar. Laboratuvarda üretilen blastosist benzeri yapılar bugüne dek sadece farelerden biliniyordu. Avusturyalı araştırmacı Nicolas Rivron, üç yıl kadar önce sperma ve yumurta olmaksızın ilk yapay öncü fare embriyosunu ürettiğini açıklamıştı.

Son iki araştırmadan birinde embriyoya ait kök hücreleri diğerinde ise yeniden programlanan cilt hücreleri kullanıldış. İki araştırmada da öncü embriyolar, 6 ila 8 gün içinde üç boyutlu hücre kültürleri olarak büyüdüler. Bu halleriyle biçim, büyüklük ve hücre sayısı açısından doğal blastosistlere çok benziyorlardı. Hatta moleküler durumları ve iç farklılaşması da benzerdi. İkinci bir adımda blastosistler, ana rahmine yerleşmeleri için uyarıldı. Deney tüplerinde gerçekleştirilen deneylerde, kısmen blastosistlere benzer bir gelişme gösterdiler. Blastosist gelişimindeki başarı oranı düşük de olsa, araştırmacılar yöntemin işliyor olmasından dolayı memnunlar. Yeni gelişme sayesinde kısırlığın bazı nedenleri, kalıtsal hastalıklar ve erken embriyo evresinde zehirli maddelerin ve virüslerin etkileri incelenebilecek. ‘Yeni tedaviler geliştirmek için de insana ait blastosistlere ihtiyacımız olmayacak’ diyor Monash Üniversitesi’nden Jose Polo.


Kaynak 1 - 2